Özgün ve hizmetkar liderlik
Bugünün kapitalist işlemleri doğal olarak, kar amacı güden işletmeler. Yani ticarethaneler. Ana amacı kar sağlamak için kurulmuş işletmeler.
Bilgi devrimi de kendi ticarethanelerini yarattı. İş Modelleri geleneksel kapitalist işlemlerden farklıydı. Kurucuları da, bu fırsatları görerek, dünyanın en zengin zaman da en popüler adamları oldular. Steve Jobs, Jeff Bezos, Elon Musk’lar dünyayı çılgınca değiştirebileceklerini ve yenilik ile bunu yapabileceklerini iddia ettiler. Doğal olarak birçok hayran oluştu, rol model oldular. Para hırsı ile nasıl onlar gibi olabileceğini düşündüler, onlara özendiler.
İnsanlar sonunda gördükleri sahne üzerinden heves ederler. Ancak sahne arkası binlerce başarısızlık, çok çabalamak, istemek ve derin sorunlar anlamına gelir. Bunun için talip olmak, yani talebe yani öğrenci olmak gerekir. Bu bir sonuç konusu ötesinde, süreç konusudur. Sonuçlara odaklanan sabit zihniyet ve süreçlere odaklanan büyüme zihniyeti arasındaki dengedir.
Sonuçlar üzerinden konuları okuyanlar, onların yaptıklarını yaparak, onlar gibi olmaya çalıştılar ancak o zihniyet yapısında olmadığı, onların yollarından geçmediği için, çakma Steve Jobs’lar, Jeff Bezos’lar haline dönüşürler. Yeni dünya yazılım dünyası olduğu için, bu konuda yeni kahramanlarını arar duruma geldiler. Birçok yeni mobil girişim kuruldu, değer önerilerinde dengeyi tutturanlardan bilgi devriminin yeni ticarethaneleri oldular. Bir kısmı da sosyal girişim oldu. Ancak veri analitiğinin ve yapay zeka’nın onları kurtaracağı günleri bekliyorlar.
Jeff Bezos’un son yaptıklarını yapmaya çalışanlar, kendilerini Amazon’u kuruyor gibi hissettiler. Jeff Bezos’un oyuncakları onların girişimlerine ilham kaynağı oldu. Ancak Jeff Bezos için işin ötesinde, kendini tatmin ettiği hobisi haline dönüşmüş projeleri o gün 170 milyon $ vererek kapatabiliyordu. Çakmaları ise, onu anlamamış ancak faturayı ödemişlerdi.
Kimseyi yargılamayın. Mutlaka onların da içinde bir ateş yanıyordur ve onları gerçekleşmek için yapıyorlardır. Bilgi ve sanayi devrimi arasında da, bilgi sahibi olanlar ile yönetim arasında büyük bir karmaşa çıktı. Hastanelerini yönetmek için, beyin cerrahlarını baş hekim yaparak, beyin ameliyatı yapacak kişiye, tuvalet temizliği yaptılar. Bilgi devrimine geçişteki en büyük sorunlardan biri İyi mühendislerin kötü yönetici olmasıdır.
Beni yargılamadan önce, benim ayakkabılarımı giy ve benim geçtiğim yollardan, sokaklardan, dağ ve ovalardan geç… Hüznü, acıyı ve neşeyi tad… Benim geçtiğim senelerden geç, benim takıldığım taşlara takıl, yeniden ayağa kalk ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi..! Ancak ondan sonra beni yargılayabilirsin…….! İşte bu kadar tekil bir dünyadan bahsediyorum ve birisi olmaya çalışmaktan. Onu taklit etmeye çalışmak yerine, kendi farkındalığın ve özgünlüğün ile ne yapabildiğine bak. Bu senin yolculuğun. Başkası için veya şişirilmiş egolar için, çakma Steve Jobs olmaya kalkma. Mutsuz olursun. Çünkü sen hiçbir zaman Steve Jobs olmayacaksın. Ancak bu hevesin nedeniyle de kendinde olamayacaksın.
Dünya’yı sadece kendi perspektifinden okuma. Teknik ekipler bu hayalleri nasıl yapabilecek araçları yarattıkları için kendilerinde girişimci olabileceğini düşündüler. Hiyerarşik düzenlerde, makam ve rütbe ile sadece çıkarlarını öncülledikleri inovasyon budalalarına dönüştüler. Çünkü bunun bir denge oyunu olduğuna, farklılıkları kucaklamaları gerektiğini anlamadılar.
Egoları, narsist yanları onların sınavı haline geldi. Bu nedenle bu iş bir denge işidir. Bunu tek taraflı olarak yenilik perspektifinden okursan, inovasyon budalaları, sadece ticaret perspektifinden okursan, para budalaları yaratırsın. Dengede oku.
Bizler mekanın ve zamanın şahitleriyiz. Tarihe not düşeriz. Bilgi devrimini egoların, narsizm, çıkarların üzerinden okursan, sadece çakmasını yaratırsın. Hizmetkar liderlik bunun anahtarıdır.
Sanayi devriminin tüm çıkar parametreleri, bireysel çıkarlar için, çıkarcı liderliğin daha iyi olduğunu söyler.
Kısa dönem için kesinlikle doğrudur ancak geleceği yaratmak istersen, onu hizmetkar liderlik ile, sevgi ile aşk ile yapmalısın. Machievvalli kısa dönem sürecek sanayi devrimi parametrelerini öncüller ancak uzun dönemde Mevlana’yı benimsemezsen o zaman senin sonun onun sonu olur.
Hayat bir denge oyunu. Hayatı sevin. Mevlana’nın söylediği gibi, “Yola çıkın yol size gözükür.” Sevgilerimle.