Acı noktası
İnsanlar bir acı ile hareket eder ve sorunlarına çözüm bulmaya çalışırlar. İnsanların acı noktası olmadığı bir şey ile ilgili harekete geçmeleri gerçekten çok zordur. Büyük oranda da, erteleme huyuna sahiplerdir. Parası olanın zamanı, zamanı olanın parası olmadığı içinde bu pazar ikilemi sürekli olarak acı noktalarından hareket eder.
Harvard Üniversitesi’nden Clayton Christensen’da bunu yapılacak işler teorisi ile açıklamış ve ağrı noktaları üzerinden yenilik yapılabileceğini çok güzel anlatmıştır.
Bu derslerden öğrendiklerimi de Yıkıcı Strateji yazı serisinde de anlatmaya çalıştım.
Bugün Ödeme Servislerinin bu yıl almış oldukları ödüllere baktım ve hepsi de bir müşterinin ağrı noktasını çözüyor.
Birileri oturup, neyi çözersem diye masalarında oturup, onlar adına karar vermiyor. HIPPO görüşler ile ürün geliştirmiyor, ürün ve fikre aşık olmuyorlar.
HIPPO fikirler ile yapılan işler zaten ölüme götürüyor.
Popülerleşen girişimcilik kavramları, içi boşaltılmış kavramlar ile bu narsizm daha da derinleşmeye başladı.
İnovasyon budalalığı yapılamayınca, daha da acı bir hale gelmektedir.
Hiyerarşik yapılarda ise daha da ağrılı bir noktaya giderek, kurtlar sofrasına dönüşür ancak sonunda herkes üzüm yemek zorunda kalır.
Tekrarlı ve fiziki olarak yapılan işler acı noktalarını daha da arttırdığı için, insana ve insanlığa değer yaratmak için öncelikle bunları bulun ve çözün. Masalarınızda bunları bulamazsınız.
Masalarınızı temiz tutmaya, etik ve ahlaki kurallardan ayrılmamaya çalışın.
Bir kere ayrıldığında, sonrasında, ego ve farkındalık ortadan kalkacağı için, sonu felakate dönüşünceye kadar, aç gözlülük devam eder.
HIPPO görüşlere, süslü fikirlere, inanılmaz hikayelere kanmayın. İnsanın yanına gidin, onun ile olun, onun derdini çözün, onun sorunlarını bulun. Acı noktalarını keşfedin. Bu şekilde HIPPO görüşler ile inovasyon budalalığı yapmaktan kurtulursunuz.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı bırakır. O fikirlere de aşık olmayı bırakırsınız. Bu yenilik yapmayın demek değildir. Ancak yeniliğin = yeni icat ile insanoğluna olan değerini birlikte değerlendirme yeteneğidir.
Olaylara kendi çerçevesinden bakmak, sadece kendi yaşıyor gibi acı noktalarının yenilik olduğunu düşünmek büyük ahmaklıktır.
Tehlike gelmeden görenlere abdal denir. Geldiğinde görenlere aptal, gelse de görmeyenlere ahmak denir.
Müşterinizin acı noktalarından başlayın ve insanlığı fayda sağlayacak, değer yaratacak çözümler üzerinde çalışın. Problem varsa, çözüm, çözüm varsa değer, değer varsa iş modeli vardır.