Apple Pay geliyor mu?
Apple, tap to pay teknolojisini diğer geliştiricilere açacağını, Ödeme ve cüzdan uygulamasına güç sağlayan NFC çipi, düzenleyicilerinde baskısı ile ücret karşılığında erişilebilir hale dönüştürüleceğini açıkladı.
Apple geçmişte Apple Pay uygulamasına güç veren NFC çipine erişiminin kısıtlanmasını kullanıcı güvenliğini koruduğunu iddia ediyordu.
Apple, ABD ve AB’den gelen düzenleyici baskılara çok kayıtsız kalamayarak üçüncü taraf geliştiricilere IOS 18.1'de ABD ve İngiltere’de erişim vereceği açıkladı. İlk kullanım yapılacak yerler, Avustralya, Brezilya, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda.
NFC çipinin kullanılması için, yazılıma erişimin açılması, Apple ile ticari anlaşma yapması, güvenlik ve gizlilik kurallarına uymaları ve ticari koşulları yerine getirmeleri gerekiyor.
NFC’ye erişim AB’de antitröst davasının bir konusu olduğu için, bu yönde bir adım atılmak zorunda kalındı. Diğer ödeme sağlayıcılarının yasadışı engellenmesi nedeniyle açılan davada, 3 partilere açılma kararı çıktı.
Apple Pay aracılığıyla yapılan işlemlerden %0.15 ücret alınıyordu ve 200 Milyar $’lık işlem hacminin geçildiği tahmin ediliyor. Apple için çok karlı bir iş modeli oluşturmuş olsa da, ödeme alanında Apple’ın yaptıkları yine de sınırlı kaldı. Ödemelerin baş aktörü olma konusundaki adımlar çok yeterli olamadı.
Apple Goldman Sachs ile kredi kartı ve mevduat hesapları ortaklığını sona erdirdi. Şimdi de şimdi al sonra öde hizmetini de durduracağını açıkladı.
Ödeme ekosisteminin sanayi devrimindeki gibi güç ile değil, değer ile büyüdüğü her zaman anlaşılması konusunda sorun yaşanıyor.
Ödeme ekosistemini güç değil, değer ekseninde buluşturduğumuzda, değerlemelerinde artmasını bekliyoruz.
Apple Pay ekosistemin bir oyuncusu haline dönüşebildiği sürece, oyunun bir parçası haline dönüşecek.
Egosistemler ve güç zehirlidir. Güç zehirlidir, mutlak güç mutlaka zehirlidir.
Keyifli bir ekosistem oyunu için izlemeye devam edeceğiz.