Bilgi Devrimindeki İnsan
--
Bilgi devriminde insan ve kültür, yenilikçiliğinde anahtarı. Bilgi devriminde rekabetçi avantaj insan ile yaratılıyor.
Bilgi devriminde değer yaratacak insanları işe almanın yolu, kendi farkındalığından gelir. Bu da çok az adayda bulunur. Doğru adayı seçmek için, öncelikle bunun da farkındalığının sizde olması gerekir.
Bilgi devrimindeki en kritik nokta, organizasyonu, kültürü oluşturacak insanların seçimidir. Liderlerin en önemli işi insan seçimidir. Amazon bunu bar yükselticiler ile yapmıştır. Kültürü geliştirmek için, projelerin yazılı olarak ifade etmesine, farkındalığın artmasına ve analizlerin yapılmasına olanak sağlamıştır.
Google’da aynı konusu üzerinde büyük mesailer vermiştir. Sonunda ulaştıkları temel beceri öz farkındalık olmuştur. Farkındalık, öğrenme sürecinin de temel bir bileşeni olduğu için özellikle çok önemlidir.
Bu farkındalığın ego ile de bir bağlantısı vardır. Bunu da aşağıdaki yazımda ele almışım.
Öz farkındalık nadir bir özelliktir. Araştırmalar, insanların %95'inin öz farkındalığa sahip olduğunu düşünmesine rağmen, yalnızca %10'unda gerçekten öz farkındalık bulunur.
Öz farkındalığı nasıl anlarsınız? İki kelimeye dikkat etmeniz gerekir. Ben ve Biz.
Çok fazla ben kelimesi egonun habercisi olacağı gibi, çok fazla biz kelimesi de rolleri belirsizleştirmesi nedeniyle tehlikelidir. İkisi arasındaki dengeye bakılır.
Ekip içerisinde kaybolmadan, ekibe yol göstererek, değer yaratarak, sonrasında takım olmadır biz.
İş arkadaşlarının onları nasıl tanıdığını sorun. Sadece iyi şeyler söylüyor ise, ne tür yapıcı geribildirimler aldıklarına odaklanın. Herkes hata yapar, hata yapmaktan korkma, acaba geri bildirim alıyor musun?
Öğrenme ve kendini geliştirme konusunda yönelimleri kontrol etmek ve bu geri bildirimleri dikkatli şekilde ele alıp, geliştirme yönünde kullanıp kullanmadığını görmek için, kendinizi geliştirmek için ne yaptınız sorusunu sorarız.
Farkında değilseniz, sürekli olarak katılmadığınız geri bildirimler alıyor olabilirsiniz. Bu geri bildirimlerin doğru olduğu anlamına gelmez ancak başkalarının sizi nasıl algıladığının sizin kendinizi nasıl algıladığınız arasında fark olduğunu gösterir.
Çalıştığınız ekipler yöneliminize ve kararlarınıza katılmayabilir. Hüsrana uğrar ve sinirlenebilir.
Tükenmiş hissediyor olabilirsiniz.
Hayattan ve işten zevk almıyor olabilirsiniz.
Peki nasıl öz farkındalık oluşturacağız. Değerlerinizi ortaya koyun. Sizin için neler önemli, enerjinizi neye harcamak istiyorsunuz, sizi ne zayıflatıyor.
Çalışma tarzınızı belirlemek için, analiz yapmalısınız. İşinizde mutlu olduğunuz ve mutsuzluk yaşadığınız anları not edin. İç güdüleriniz sizi yanıltıyor ise, güvendiğiniz kişilere sorun.
Becerilerinizi ve yetenekleriniz analiz edin. Güçlü ve zayıf yönlendiriniz konusunda kendinizden ne kadar eminsiniz. Taktiksel öz farkındalık için, Neyi gerçekten iyi yaptığınızın cevabını verin. Hangi becerilere sahipsiniz ve hangilerini geliştirmeniz gerekiyor. İnsan ilişkileriniz süper olabilir ancak analiz yapmıyorsanız, işinize yaramayabilir.
Yeteneklerinizi ortaya koyun. Doğal yetenekleriniz neler, hangi yetenekleri sonradan öğrendiniz.
Bugün yeni baştan başlasaysınız, neyi farklı yapabilirdiniz.
Hatalarınız neler? Yarın kendimi geliştirebilir miyim? Çoğu zaman düşünmek bile işinizi çözer.
Hatalarınızı ve aptallıklarınızı sevin. Hata yapmaktan korkmayın.
Bilgelik deneyimden gelmez. Deneyimler üzerine düşünmekten gelir.