Bilgi Ekonomisi ve Bilgi işçileri
Bilgi ekonomisinin temel bileşeni insan ve insanın eğitilmesi, eleştirel düşüncenin geliştirilmesi. Bu önümüzdeki dönemdeki rekabetçiliği belirleyecek.
Eleştirel düşünce ve yapılanların neden yapıldığının bilinmemesi, ezberci eğitim sistemlerinde çok daha zor hale dönüşüyor.
Okullar size doğru bilgi verip düşünmeyi öğretmediler, size eğdikleri bilgileri doğru diye ezberletip tekrarlattılar. İrfan sahibi olmanızı engelledi ve onların karşısında da eğilmesini öğrettiler. Biat kültürünü geliştirdi.
Egoların şişmesine sebep olduğu gibi, kendi tanrılarını da oluşturdu.
Bunun yanında en önemli konu girişimci kültürü öldürdü.
Girişimci kafası, bilgi ekonomisi için en kritik komponentlerden birisidir.
Bilgi ekonomisindeki temel gereksinim güçlü bir eğitim ve eleştirel düşünme yeteneği. Niceliksel olarak öğrenim kurumlarına karşın, niteliksel olarak zayıflama, bu ekonomideki başarıyı olumsuz etkiliyor.
Gelecekte dünyanın ucuz işgücünü oluşturacak bir topluluk yetişmesini sağlıyor. Eleştirel düşünen insanların yetiştirilebilmesi, özgürlükçü ve özerk eğitim kurumlarının geliştirilmesi ile mümkün. Kurumsal, finansal ve akademik özerklik bilgi ekonomisinin ana yakıtı.
Yüksek niteliklere sahip işgücünün önündeki engellerin kaldırılması, kendini, potansiyelini, en üst düzetde ifade etmesi, gerçekleştirilmesi için bilgi ekonomisi liderlerine ihtiyaç duyuyoruz.
Baskıcı topluluklar, yenilik, teknolojik büyüme, çeşitlilik, özgürlükçü yaşam konusunda geride kalıyor. Özgürlük, özerklik bilgi ekonomisi ekosistemininde kültür çok hızlı büyümeye yardımcı oluyor.
Yaratıcılık ve otonomi bilgi işçilerinin de yakıtı.
Neden yaptığını, işin içerisindeki anlamı anlayan, bir vizyon etrafında birleşmiş topluluklar, ancak bu yolu yürüyebiliyor.
Hikayenizi anlatın ve vizyonunuzu, anlamı bu hikayenin içerisine yerleştirin. Teknolojik devrim, ancak onun için hazır olunduğunda geçiş oluyor. Fırsatlarda sadece hazırlıklı beyinlere geliyor. Bu yazıları da biraz hazırlık olarak düşünebilirsiniz.
Sermayeniz artık insan. Yaratıcılığı geliştirmek için de bunu tüm sosyal, toplumsal bileşenleri ile düşünmek gerekiyor. Bilgi ekonomisi ekonomik gelişmenin itici gücü. Artık yaraıtıcı insanlara ihtiyacınız var. Bunlar bilim ile, teknoloji ile, sanat ile toplum ile ilgilenen insanlar.
Yetenekli insanların ekosistemini geliştirmek için adım atmanız gerekiyor. Yetenekli ve yaratıcı insanlar aykırı görüşleri ile ön plana çıkıyor ve onlarda fikirlerinin hoşgörülü ortamlarda karşılanması ve eleştirel düşüncenin gelişmesini istiyor. Çekim merkezleri artık bu yetenekli insanları çekiyor.
Ötekileştirerek, dışlayarak, ayrıştırarak, bilgi çalışanlarını elde tutmanız mümkün değil.
Sanat, kültür merkezlerin içerisinde ancak yaratıcılık kendine yer buluyor. Kadınlar bilgi toplumunun en önemli dönüştürücüsü. Çünkü onların güçleri ile bilgi ekonomisi çok daha hızlı şekilde hareket edebiliyor. Yeşil ekonomi ve ekosistem yaklaşımı da bilgi ekonomisini zihinsel ve altyapı olarak destekliyor.
Bilgi ekonomisinin en önemli bileşeni olan insan, özellikle yetişmiş insan, sermaye gibi ürkek. Onlara adil ve eşitlikçi bir ortam sağlamadığınızda, sermayeniz uçup gidiyor. Geleneksel hiyerarşik kültür, bu göçteki en büyük zihinsel engel.
Biat kültürü, sizi bilgi ekonomisinde ileriye değil, geriye götürüyor.
Liyakat
Liyakatin ön planda olduğu, bir ortamı yarattığınızda, bilgi işçilerini sürdürülebilir kılabileceksiniz.
Bilgi ekonomisi, çipler ile işlemci hacimlerini katlayarak gidiyor ve Moore yasası çalışıyor. Pandemi döneminde oluşan tedarik sorunları ve çip krizi, bilgi ekonomisini bir miktar sekteye uğraşmış olsa da, temel olarak bilginin kaynağı olan insana geçişi daha da kolaylaştırdı.
İnternet ve yapay zeka bizi yankı odalarına hapsetmeyi başarıyor ancak bunun da ters devriminin olması, özgürlük ile başlayan ortamın manüplasyona döndüğünü, sonunda da özgürlük ve otonomiye geri dönmesini umuyoruz.
Teknoloji üreten ve ithal edenler olup olmayacağınız, bilgi ekonomisine ne kadar uyum sağlayabildiğiniz ve onu ne kadar iyi yönetebileceğiniz ile alakalı olacak.
Liderlerin, bilgi ekonomisi konusunda farkındalığının olup, buna ilişkin net plan ve strateji dahilinde bu dönüşümü yönetmeleri gerekecek.
Özellikle bu konuda bilgi yoğun işlerde çalışan bizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Dinamik, vizyoner, farkındalığı yüksek ve bunu da ilham için kullanacak enerjiye sahip insanların bunu bir harekete dönüştürme zamanıdır. Yazmanın yanında hareketin de başlaması ilerleme için olmazsa olmazdır.
Tüm çekiştirmelere karşın, değişime hazır olmayan kesimlerde olacaktır.
Değişimi yönetmek, onu fark etmek ve kabul etmek ile başlıyor.
Maslow’un hiyerarşisinde bu değişimi biraz daha üst taraftaki insanlardan gelecek.
Ancak onlarda konfor alanlarında ise, bu hareket başlaması güçleşecektir.
Konfor alanları da çürümeyi getirecektir.
Daha eşitlikçi, daha eğitimli, daha irfan ve feraset sahibi kesimlerin farkındalık yaratıp, harekete geçireceklerdir.
Geleceği oluşturmak, dinamik, taşıyıcı, biat etmeden, gerçekleri arayan devrimcilerin işi olmak durumunda kalacak.