Büyüklük sizi yanıltmasın

Ferhat Ünlükal
4 min readFeb 18, 2023

Büyüklük üzerine kurulmuş bir sistemler topluluğu, büyüklüğü kutsayabilir.

Sanayi devriminde kurulmuş, hiyerarşik düzenlerde büyüklükleri kutsarlar. Başarımın anahtarı ölçek olmasından dolayı, büyüğün kutsanması da doğaldır.

Daha büyük bir çerçeveden bakılması, daha stratejik bir bakış açısı sağlarken, eğer bunun aksiyona dönüşmeyecek kadar büyük bir yerden bakılması, vizyoner ancak aksiyonsuz olmayı getirebilir. Aksiyonsuz vizyon, illüzyondur. Olayların içerisinde büyük resimde kalıp, bir yere odaklanmama ve başarılı bir işi ortaya çıkaramama problemini oluşturur.

İşin sağlam ve sürdürülebilir olması için, bir stratejik derinliğe ihtiyaç duyulur.

Bu derinlik, büyük olabilecek kadar büyük resme, yıkılmayacak kadar detay resme bakabilmeyi içerir. Bu söylem, bireyler bazında doğru olmak ile birlikte, farklı bilgi seviyesindeki toplulukların tek bir vizyona, güçlü liderlik ile stratejik derinlikle, toplulukların birbirine bağlanması hem ölçekli, hem de derin topluluklar yaratmanızı sağlar. Bu nedenle bilgi şirketlerinde takım olmak, uzun dönemli, sürdürülebilir, ölçekli, izlenebilir işler kurulması için önemlidir.

Büyüklükler çok yanıltıcı olabilir. Sadece ölçek ve büyüklük ile kazanılabilecek oyun olduğunu düşünen büyük danışmanlar, şirket evlilikleri, satınalmaları ve birleşmeleri ile bu süreçleri yönetebileceklerini düşündüler. Ancak görüldü ki, iki büyük daha büyük yapmıyor. Bunu Amerika’nın en büyük fintek firması ile ödeme platformunun daha büyük yapmadığını görerek öğrendik. FIS ve Worldpay örneklerinde, sorunların büyüklük değil, liderlik ve takım olma olduğunu çok net görüyoruz.

Eğer temeliniz yoksa, binanızın taşıyıcı kolonları yoksa, değişim ve depremler sizin işinizi yıkacaktır.

Hiyerarşik düzenlerde, insanın önemli olmadığı ve çok hızlı değiştirilebileceği düşüncesi, kurumsal hafıza veya temelleri olmadan da işlerin yapılabileceğini düşünür. O nedenle, sadece kendinin şekillendirdiği insanların bunları yapabileceğini düşünür, ancak o konuda tecrübe sahibi olmak, büyüklerin kriterlerini sağlamaktan çok daha önemlidir.

Temelin sağlam olması, işin felsefesinin bilinmesi, sizi doğru ve sürdürülebilir işlere götürür. Temelin olmadığı yerde, zayıf liderlik, zayıf kolonlar, sadece binanın yıkılmasını değil, enkaz altında kalmanızı da getirir.

FIS’ta 43 Milyar $’lık bir şirketi alıp, iki büyük bina tek büyük bina haline gelememiştir ve en az 17 Milyar $ kaybederek, 39 Milyar $ değerlemeye inmiştir.

Dinazorlarda büyüktü ancak değişim karşısında, ayakta duramadılar.

Küçükte, içeriği ile güzeldir. Mesele küçük küçük şeyleri, anlamlı bir şekilde birbirine bağlayarak, anlam ve değer katarak, daha büyük bir değere ulaşmaktır. Bunun altına ayrıştırarak, parçalayarak, bomba yerleştirmemektir.

Bunun içerisinde, kültür yaratabilmektir.

Toksik ilişkilerden uzak durabilmektir.

Liderlerin en kritik görevi, büyüklüklerin büyüsüne kapılmadan, küçük küçük parçaları, tek bir amaç için, bütünün hayrı için birleştirebilmek, bunu birleştirirken takım olmasını sağlamak, ayrıştırmamak, uygulama ve detay seviyesini kaçırmamak, zoom in zoom out yapabilmek, daha ince noktalarda, yetkin ve etkin insanları ekiplerine almak, onlara otonomi vermek, diğer katlar ile bağlantılı olduğunu kontrol etmek, uygulamak, denetlemek, insanları dinlemek ve aradaki bağlamları, kolonları yakalamak ve süreçlerin düzgün şekilde akmasını sağlamaktır.

Liderler, adım adım bu büyük binayı inşa ederler ancak bunu felsefesi yani temeli, işi etkin ve sürdürülebilir kılarak taşıyıcı kolonlara dikkat ederek, inşa ederler.

Taşıyıcı kolonlara sürekli zarar vermeye çalışan bir organizasyon, otoimmün hastalıklara sebep olurlar.

Taşıyıcı kolonlarınızı keserseniz, ilk depremde onlar gider, üzerine yapmış olduğunuz katlarda çöker. Bunu fintek dünyası, FIS — Worldpay işinde çok iyi anlıyor. Her trende kapılmayın, sadece teorik düşünmeyin, pratiğini de düşünün.

Trendler üzerinden, ürünler kutsandığı gibi, trendlerde kutsanabilir. FIS -Worldpay birleşmesi, Fiserv ve Firstdata birleşmesi trendlerin kutsanmasıydı. Onu da danışmanlar yaptı ancak 2008 krizini de danışmanların kutsadıklarının ortaya çıkarttığını unutmayın.

Bugün birçok trendin de kutsandığını görüyoruz. Müşteri deneyimi, büyük veri, analitik bugünün birkaç kutsanmış ifadesi. Ancak bunları kutsamadan, bunun anlamını derin anlayarak ve işin harcına koyduğumuz zaman bunlar üzerinden değer yaratacağız. Diğer türlü kutsanan trendleri konuşan, vizyoner geçinen profesyonelin ötesine geçemeyeceğiz.

Bunun aksiyona dökülmesi, kutsamadan söylemek istiyorum, girişimci kafasını ürün ve hizmetlerimizin içerisine karıştırmak ile olacaktır.

--

--

Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.