Değişim ve Girişimcilik Şansı
Kendini şanslı hissediyor musunuz?
Savaşlar, belirsizlikler içerisinde, dünya çok hızlı bir değişimin içerisinde.
Doğduğumda adıma yazdırılan telefonun 10 yıl sonra evimize ulaştığı, renkli televizyonun olmadığı bir nesilden geliyorum.
Bilgiye erişimin çok zor olduğu, internetin olmadığı, kitaplar ve ansiklopedilerden bilgiyi almaya çalıştığımız bir neslin çocuklarıyız.
Şimdi çok daha fazla bilgiye, parmaklarımızın ucundan erişebiliyoruz.
Mobil internetimiz ile artık çok daha hızlı şekilde istediğimiz bilgiye ulaşabiliyor.
Bilgileri analiz etmek için yapay zeka kullanıyoruz. Sistemleri eğitebiliyoruz.
Verilerin doğruluğunu ve güvenliğini sağlayabilecek blokchain ağlarımız bulunuyor.
Internet’e bağlı cihazlardan sürekli olarak bilgi toparlayabiliyoruz.
Tüm bu süreç içerisinde VUCA Dünyasında yaşıyoruz. Değişken, Belirsiz, Karmaşık, Muğlak bir dünya.
VUCA dünyasının parametrelerini anladığınızda ve oyunu buna göre oynadığınızda, Vizyon, Anlama, Cesaret ile Adapte olarak yönetebileceğiniz bir dünya.
Ülkenin ve Dünyanın geleceğini yeniden şekillendirmeliyiz.
Politik, askeri, ekonomik, siyasal parametreler lineer olarak değişirken, teknoloji üssel değişimleri hazırlıyor.
Twitter, Facetime, Whatsapp, Tiktok, Instagram, olaylara daha fazla kollektif bilinç ile bakmamızı sağlıyor. Özgür düşünceyi, organizasyonları yeniden yapılandırıyor.
Artık bilgi devriminde hiyerarşik organizasyonlarımızın anlamı kalmadı. Bilgi tabanlı olarak yeniden organize olmak durumunda kalıyoruz.
Elektronik ticaret artık dünyanın bir ucundan rahatlıkla alışveriş yapabilmemize, ödemelerini gerçekleştirmemizi sağlıyor.
Ulus devletlerin vergi sistemleri değişmek zorunda kalıyor.
Webin ilk dönemlerinde, kişisel bilgisayarlar, CD’ler, E-mailler, webin ilerleyen dönemlerinde, GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) gibi devlerin oluşmasına, bilgiye hakim olan firmaların devleşmesine sebep oldu.
Webin son evresi Web 3.0 ile daha fazla akıllı şehirler, akıllı kontraktlar, akıllı cihazların birbiri ile konuşması, verilerin otomatik olarak işlenmesi, kişiselleştirilmesi, merkezi olmayan yapılarda, veriyi üretenler ile tüketenler arasındaki yakınsamasını göreceğiz.
Yapay Zeka, Blockchain, Akıllı Internete bağlı Nesneler ile yeni bir dünya yaratılıyor.
Artık yeni dünya platform iş modelleri ile şekilleniyor. Bilgi’nin güç olduğu yerde, platform firmaları çok hızlı şekilde işlerini ölçekleyebiliyorlar.
Uber’in kaç arabası var? Airbnb’nin kaç oteli var? Cevap sıfır.
Varlıkları olmadan bilgi ile yönetilen firmalar.
Geleneksel iş modellerinde, bu firmalar, kaç adet aracı olduğu ile kaç otel odası olduğu ile ölçülürdü.
Geleneksel şirketlerin düşünce tarzları, organizasyonları, teknolojik değişime karşı ayak uydurmakta zorlanıyor. Daha yalın ve çevik organizasyonlara ihtiyaç duyuyorlar.
Dijitalleşen işler, değişimin hızını ayak uyduramayan ve yıkılan işleri hazırlıyorlar.
Denklemin içerisinde para ortadan kalkıyor, bilginin kullanımı değer kazanıyor.
Büyük fabrikalar, tesisler, varlıklar ortadan kalkarak, ürünleri hizmetler haline dönüşüyor.
1980'de 1 Milyon $’a sahip olduğunuz, kamera, müzik seti, televizyon, telefon, bugün sadece 1000 $’a sahip olunup, kullandığımız kadar öde servisleri ile Spotify ve Netflix’i kullanıyoruz.
Artık sistemler daha fazla insanın erişimine sahip olup, demokratikleşiyor.
Büyük perakendecilerin ticaretlerinde kullandıkları teknolojileri, küçük ve orta boylu işletmelere sunarak, onların ticaretlerini demokratikleştirme vizyonu ile hareket etmek durumdasınız.
Sadece icat çıkartmayı değil, bu icatların iş modelleri ile çarpılarak, inovasyon yapmalısınız.
İş modelleri oluşturulurken de, müşteriye değer sunmayı, ekosistem yaratmayı ve bunu en iyi şekilde yönetmeyi anlamalıyız.
İş modellerinde, küçük ve orta boy perakendecilerin hem vergi bildirimlerine, hem de ödeme almalarına yardımcı olarak, onlara tek bir platformda ticaretlerini kolaylaştırmak onların hayatlarını kolaylaştıracaktır.
Bankaları, yemek kartı firmalarını, perakende ve banka yazılım firmalarını, ödeme sertifikasyon kurumlarını, vergi idaresini ve GSM operatörlerini tek bir platformda toparlayarak, onların küçük ve orta boy işletmeler için değer yaratabilirsiniz.
Finansal teknolojilerinin yayılımında ölçek ekonomisi çok kritiktir. Bu nedenle finansal teknoloji firmalarının özellikle yurtdışı yayılımlarını kıymetlidir.
Fiziki ödemeleri online ödemeye de taşıyarak, online ve fiziki ödeme deneyimini birleştirmek yeni bir katma değer alanı olacaktır.
Dijital cüzdanların yayılımının önümüzdeki dönemde artacağını ve bunların altyapılarını test edebilmek finansal teknoloji firmaları açısından önemlidir.
Mevcut işleri büyütmek, yurtdışı yayılımlarımızı sağlamak, yeni ödeme alanlarında faaliyetleri genişletmek, regülasyona uyumlu bir altyapı inşa etmek, doğru yetenekler ile şirket kültürünü çeşitlendirmek, online ödemeyi büyütmek ve müşteri kitlesini farklılaştırmak finansal teknolojiler alanının büyümesine katkı sağlayacaktır.
Fiziki platformlar, tüccarların iş akışlarını izleyecekleri ticaret platformları, online ödeme, dijital cüzdan ve mali servisler platformların genişlemesine katkı sağlayacaktır.
Çözümlerin dikeydeki alanlarda genişlemesi, yayılımı sağlayan etmenlerdendir.
Açık ticaret platformları ile, tüccarların fiziki ve online ticaretlerini bütünleşecektir ve omnichannel statejileri daha kolay hayata geçecektir.
Açık ticaret platformları, üye işyeri yönetimi, satış otomasyonları, ödeme servisleri, mali servisler, raporlama ve izleme servislerini barındırıyor.
Bu altyapılar, muhasebe, bankacılık, sipariş, satış ve dağıtım uygulamaları ile birlikte çalışıyor.
Uygulama mağazası ekosisteminde geliştiricilerin sistemlere daha kolay katılabilmesi için, geliştirme ortamı gerekmektedir.
Fiziki ve online ödemelerin tek bir platformda tüm servisler ile verilmesi, izlenebilirliği, yönetilebilirliği ve mobil cüzdanlar ile daha farklı müşteri deneyimleri ile ölçeklemeyi sağlayacaktır.
Gelecekte bankacılık, açık bankacılık, block zincirleri, akıllı ticaretin yakınsayacağını ve işletmelerin stok ve muhasebelerini yöneterek daha verimli bir işletme yaratmalarını, nakit akışlarını görerek, daha iyi finansmanlarını yönetmelerini ve bunu da veri ile yapmayı sağlamak geleceğin online ve fiziki ticaretini yeniden yapılandırmamızı sağlayacaktır.
İlk sorumu tekrar sormak istiyorum.
Kimler kendini şanslı hissediyor?