Dijital Para
BRICS ülkeleri dijital paraya geçiyor ve bu ülkeler dışındakilerde bu geçişi dikkat ile takip ediyor.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika’ın oluşturduğu ülkeler ticaretlerinde dolar kullanımı yerine yerel para birimlerinin daha fazla kullanmak istiyorlardı.
BRICS ülkelerin yanına, Ocak 2024'e kadar, Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE’de eklenecek.
Küresel finans ve ödeme sistemlerinin jeopolitik çekişme aracı olarak kullanılmasından duyulan endişe, dijital paralar konusunda yönelimleri arttırıyor.
Küresel ekonomik toparlanma, öngörülebilir küresel ödeme sistemleri, bankacılık, tedarik zincirleri, turizm ve finansal akışların düzgün şekilde işlemesinden geçiyor.
Ticaret ortağı ülkeler yerel para birimlerinin kullanılmasını teşvik ediyor. Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, yerel para birimleri, ödeme araçları ve ödeme platformları konusunu ayrıca ele almaları gerekecek.
Çİn ve BAE, dijital para birimini kullanarak, sınır ötesi ödemeler için MBridge platformuna katılıyor. Rusya ve İran, dijital para birimi işbirliği üzerinde çalışıyorlar.
Hindistan ve BAE sınır ötesi CBDC girişimleri üzerinde çalışma yapıyor. Yerel para birimlerinin kullanımını arttırıyorlar.
BAE’li ADNOC ve Hindistanlı IOCL akaryakıt şirketleri, Yerel para birimi ile alışveriş kapsamında bir milyon varil petrol için ilk işlemini gerçekleştirdi.
Bu nakit akışlarını daha da hızlandırırken, maliyetlerinde azalmasını sağlıyor. Hindistan Merkez Bankası, BAE ile ticarette yerel para birimlerini destekliyor. Bunun temel sebebi de, BAE’deki çalışanların önemli bir kısmının Hindistan’dan gelmiş olması.
Bunun dışında da Endonezya, Malezya ve Tayland merkez bankaları da yerel para birimleriyle ticaret yapma konusunda anlaşmaya vardılar. Bu anlaşmaları hayata geçirmeleri zorlu bir süreç olsa da, niyetlerini göstermek anlamında bir gösterge.
Dijital paralar, mutabakat sistemleri ve sınır ötesi ödeme altyapıları bu sorunları çözebilecek mi hep birlikte göreceğiz.