Dünya daha hızlı dönüyor
ABD, Çin’in Güney Çin denizindeki yarattığı gerilim, Amerika’da doğan ve Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizi, politik ve siyasi değişimler, artık daha bağlı dünyada hepimizi etkiliyor.
Deutche Bank’ın CDS risk priminin 560'ya çıkması, piyasalarda batış olasılığını giderek arttırıyor. Oluşan türev balonları, üzerinde taşıdığı riskleri 53.5 Trilyon dolara yükseltmiş durumda. Diğer büyüklükler ile karşılaştırıldığında, büyük bir balonun patlama hikayesini yaşama ihtimalimiz çok fazla.
Piyasaları yatıştırmak için, açıklamalar ardın ardına geliyor. Hükümetler, yeni borç krizleri için kurtarma planlarını arttırmayı planlıyor. Bu batışlara hazırız mesajı veriyorlar. Sigortanan tutar 128 Milyar dolar, meduat hacimleri 17.6 Trilyon Dolar. Ekonomik deprem sinyalleri geliyor.
2 yıldan fazla süredir devam eden parasal sıkışlaştırma, bankaları kurtarmak için, 2 hafta içerisinde iyileşmenin yarısı kaybedildi. Amerika’daki bazı bankalardan mevduat çıkışları %20'yi buldu ve dalga büyük bir hızla yayılıyor. Devletler emeklilik hesaplarından 20.000 dolar veya mortage kredilerine 55.000 $ ekleyebilmeyi konuşuyorlar.
Fransa’daki olaylar, kapitalist düzenin yıkılışı ile ilgili yeni sinyaller veriyor. Göstericiler ile polis aynı safta hareket etmeye başlıyor.
100 yılda görülmemiş değişimler yaşanıyor. Çin ve Rusya bu değişim konusunda hemfikirler ve değişimi kendileri yönlendirmek istiyorlar. Dünya ticaretinde lokal para birimleri ile yapılabilmesi için zemin hazırlamaya çalışıyorlar. Petrol, enerji ve hammaddede dev tedarikçiler bu sisteme dahil oluyorlar. Suudi Arabistan ve İran’dan gelen hamleler, doların rezerv para birimi olarak sürdürmesi ile ilgili engeller oluşturuyor. Kararmalar ve yüksek enerji faturaları, insanların zihniyet değişimini de tetikliyor. Bir korku iklimi oluşuyor.
Kuzey akım hattının sabote edilmesi, Avrupa, Rusya enerji denkleminin arasına stratejik olarak girmeyi, kendi gazını satmayı hedefliyor.
Temerrüte düşülmemesi için, vergi gelirleri belirleyici olacak. Artık piyasalar birbirine çok bağımlı ve bu bir domine etkisi yaratabilir seviyede. Basiretsiz yönetimler, krizleri daha da derinleştiriyor. Söylenenler arasındaki tutarsızlıklar giderek artıyor. 180 derece hızlı dönüşleri görebiliyoruz.
Demokrasinin en güzel yönü, farklılıklar ve katılım iken, çok başlılık şu an için biraz baş ağrıtıyor. Sistemleri yavaşlatıyor. Karar alma süreçlerini uzatıyor. Bu nedenle krizler daha da körükleniyor. Yeni krizleri ortaya çıkartıyor. Basiretsiz yönetimlere güven azalıyor. En risksiz para bankalardayken, mevduat sahipleri çekip, daha riskli araçları değerlendirir duruma geliyorlar. Yatırımcıların davranışları değişiyor ve riskler artıyor.
Düşük faizle verilen krediler ile paranın maliyetinin katlarca artması, zararları ve dolayısıyla da bankacılık krizini derinleştiriyor. Dolar alım satım makasları açılarak, arada ekonomik realite olmayan durumlar ve akışlar ortaya çıkıyor.
Türev piyasaları devam ettirmek için, emtiya piyasalarının manüplasyonu suçu ortaya çıktı. Ceza kesilmiş olsa da, sistem daha fazlasını kazandığı için, bu cezalar ödeniyor.
Önümüzde de iklim savaşları ve su savaşları geliyor. Ortadoğu’da veya Ukrayna’da su savaşlarını görebiliriz.
İnternet ile birlikte, herşeyden daha hızlı haberdar oluyoruz ve olumsuzluklar, insanları tüketiyor. Çok fazla maruz kalırsanız, detoks yapmanız gerekiyor.
Tüm bunlar içerisinde, değişimi yönetmeye çalışıyoruz. Dünya daha hızlı dönüyor ve liderlerde bu değişime daha hızlı cevap vermek durumda kalıyor.