Egosistem ve Ekosistem motivasyonları
Ekosistem ve egosistem kavramlarını anlatmayı çok severim. Çünkü güç, hiyerarşi ile değer ve insanı en güzel anlatan simgelerden biridir.
Olayların daha kolay anlaşılması için karşıtlıklar üzerinden anlatırım ama karşıtlıkta o sistemin bir parçasısıdır.
Sanayi devriminde, iş stratejileri geliştirme derslerimizde, yatay ve dikey entegrasyon ile şirketlerin nasıl büyüdüğünü okuduğumuz bir dünyadan geldik. Nasıl bir petrol şirketi, dağıtıcı, rafineri ve petrol kuyucu olduğunu anladık. Otomotiv üreticilerinin nasıl büyüdüklerini anladık. Bir çok şeyi kendileri yaptılar ve büyüklüklerini bu şekilde sağladılar. Sanayi devriminin en büyük firmaları bu şekilde çıktı. Güç daha da güçlü olmalarını sağladı. Para, parayı çekti ve büyüme formülleri bu oldu. Çünkü büyümek için sermaye gerekiyordu.
Peki bu model neden bilgi devriminde çalışmıyor. Bilgi devriminde, insan sermayesi, fikir ve deneyim sermayesi çok daha kıymetli olduğu için artık onları para ile değil, vizyon ile girişimcilik ile yönetmek durumunda kalıyorsunuz. Düşünce, fikir, hayal ve aksiyonlar birbirini çekiyor. Birlikte artık yeni açık platform topluluklarını oluşturuyorlar. Herkes bir katkı sağlıyor ve açık şekilde yenilikleri yapıyorlar. Linux platformu bu şekilde oluşmuş bir yapı ama kapitalist yapı onu yine kendi sistemine çekiyor ve Android’i oluşturuyor.
Bugünün startup ekosisteminde de, güç merkezliler, kendi güçleri ve egosistemleri ile hareket etmek istiyor ancak sektörler yeni test edildiği, hepsinin tutmadığı, hatalar olduğu, deneyim yolculuğu içerisinde olması gerektiğinde, hiyerarşik düzendeki sonuç, rütbe, makam ile motive edilmiş düzen insanları için uygun olmayan bir ortam oluşuyor.
Sanayi devriminde, büyümenin, güç ile gelmesi çok normaldi. Zamansal fonksiyon, sermaye birikimi, tüketim açlıkları bunun için uygun ortamı sağlıyordu. Ekosistem için o ortamı yaratmak daha zordu. Sonrasında yan sanayi geliştirme ile kendi ekosistemleri yaratılmış olsa da, bilgi devriminde, ekosistem, API ve As a service modellerinin yayılması ile daha da genişliyor.
Servis modelleri ekosistemleri arttırma potansiyeline sahip.