Ekosistem iş modeli ve Girişimcilik

Ferhat Ünlükal
3 min readFeb 8, 2024

--

Modüler bir ekosistem oluşturma ve iş modeli oluşturma konusu yeni dünyadaki en önemli konularından biri olmasına rağmen, bu konu en çok hata yapılan konulardan birisidir.

Öncül iş modellerinde herşeyin aşırısını yapmaktan kaçınılması gerekir. Her şeyin fazlası zehirdir ve çok hızlı şekilde, gerektiği kadar, minumum çalışan ürün ile fikrin ve ürünün test edilmesi gerekir.

Teknolojik şirketlerde teknik ekipler olmazsa olmazdır. Ancak fikrin ticari başarısını test etmeden, çok derinlemesine ürünün içerisine dalmak, onu yapmaya çalışmak çok ekonomik ve pratik olmadığı kadar da, fırsat çerçevesinin dışına çıkmayı da getirir. Normal süreçte bir fırsat çerçevesi açılır ve o fırsat çerçevesinde en ekonomik ve pratik şekilde fikri test etmeniz gerekir. Ancak kendini teknolojik olarak kimliklendirmiş derin mühendisler, ürüne ve fikre aşık olabilir.

Zaman zaman konfor alanında bu istenen bir durum haline bile dönüşebilir. Bu bir süre sonra her fikre saldıran ve odaksız bir ölüm makinesine bile dönüşebilir.

Temelinde insan ve içgüdüleri vardır. O içgüdüler onu oraya getirir ancak insan kendisini göremez ve farkındalığı kendi için yol olur. Dışarıdaki herhangi biri çok rahat görebileceği bir konuyu, güç zehirlenmesi, ego ve narsizm içerisinde boğabilir.

Liderler dinlemiyor ve güç zehirlenmesine kapılmış ise, o zaman bu çevrim başarısız olana kadar sürer.

Liderler için dinleme en önemli meziyetlerden biridir.

İçerik ve ürün anlamında oluşan bu durum, bir de ölçekleme ve süreç yönetimi konusunda da oluşabilir. En ideal süreç, süreci ve ürünü/hizmeti optimum şekilde test ederek, doğru değer önerilerini bularak, üssel olarak büyütülmesidir. Bu gerçekten uzmanlık ve tecrübe isteyen bir süreçtir. Girişimcilik ve gerçekçilik bu noktada ihtiyaç duyulabilecek en büyük silahtır.

Memur kafası, zamansal olarak para kazandığı için, direkt konfor alanına girecektir. Bu nedenle, hiyerarşik ve memur organizasyonlarında, girişimcilik ve yeni işleri ölçekleyemezsiniz. Ürüne ve fikre aşık olurlar veya süreçsel olarak çözmeye çalışıp boğulurlar. Ürün geliştirme süreci 25 yıla kadar uzar. Süreçler hiç oluşmaz ve fırsat çerçevesi ortadan kalkar. Bu süreç sonsuza giderken, 625 yıla ihtiyaç duyarsınız. Ancak ürün/hizmet, süreç test edile edile, minimum çalışan ürün ve değer üzerinden test edildiğinde, 5 yıl içerisinde Milyar $’lık şirketler elde edersiniz. Bu konu bir kültür, liderlik ve girişimcilik konusudur.

Herşeyi kendinin yaptığı bir zihniyet süreci tamamlayamaz. İhtiyaç duyduğun komponenti al ve hızlıca ürünü yap ve test et. Eğer tutuyorsa, o zaman daha fazlasını al ve maliyet avantajı sağla. Daha büyük ölçeğe ulaşıyorsa, o zaman komponentleri yapmaya başlayabilirsin. Bugünün sanayi devriminin şirketleri bile, eskiden girişimcilik ile büyüdü. Bildi devriminin, sanayi devriminin bugün çalıştırdığı parametreler ile başarıya ulaşmaya çalışmak ne kadar ironiktir.

Ancak bu memuriyet, konfor alanı içerisinde görülmez. Öncelikle komediye sonrasında trajediye dönüşür.

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet