Engizisyon

Ferhat Ünlükal
3 min readOct 26, 2023

--

Kendinin cetveli ile başkasını, başkasının cetveli ile de kendini ölçmeye çalışma. Bu durum ölçü sorunsallarını doğurur.

Sistemin durumsallık ilkesi ve kişilerin durumsal değişimleri, olayların zamanlarını ve hazır olup olmadıklarını da belirler. Bu da zamanlama konusudur.

Bir organizasyonun, sistemin belirli bir durum ve koşul altında nasıl çalışacağı tahmin edilebilir. Bu ilkeler kurumsal politikalar, yönergeler olarak ortaya çıkar. İnsan topluluklarında da, kültür, örf ve adet olarak ortaya çıkar. Sanayi devriminde organizasyonların hedeflerine ulaşmak için takip ettiği temel stratejiler ve yöntemler vardı. Bu kitaplarımız, öğrendiklerimiz, yeni dünyamızda işlemiyor ancak bunu uygulayacak, anlayacak kişiler, o dünyadan geliyor. Binlerce yıldır oluşan kuşak çatışmaları, bu değişimin kabul edilmemesi kaynaklı oluşuyor.

Aynı zaman içerisinde bile çatışmaların hemen sebebi, kültür, inanç sistemleri ile alakalı. Özgürlükçü düşünce de farklı düşünceler oluşuyor ancak kültür, örf, adet, yönetim şekillerine göre bunlar şekillendirebiliyor. Dijital topluluklara geçtik ve modern olduk sandık ancak bizzat dijital baskı yönetimlerine yelken açtık.

İnsanoğlu, yaradılışı ile dünyaya bir katkı için geliyor. Zaman zaman sistem adamı, zaman zaman sistem karşıtı oluyor. İçindeki temel güdü üzerinden, kendi görebildikleri ve farkındalıkları ile seçimlerini yapıyor. Bu seçimlerde zihin haritalarını kullanıyor.

Sistemler, organizasyonları, hedeflerini, değerlerini, çalışma prensiplerini içerir. Startuplarda bir kaos vardır ve kaos üzerinden yeni şeyler yaratılır, farklı düşünülür. Büyük yapılarda düzen vardır ve yaşamak için minumum enerji gerekir. Konfor alanları vardır. Buralarda memuriyet gelişir. Ülkelerin politikaları, kapitalist, sosyalist, komünist düzenleri yasaları da şekillendirerek, çalışma kültürünü de belirler. Çıktı üzerinden her şeyi ölçen kapitalist sistemlere karşı insan odaklı sosyalist sistemler birbirinin içerisine farklı oranlarda karışır. En büyük kapitalist düzen sosyal medya ile sosyalist olmaya çalışırken, En büyük sosyalist düzen, üretim faktörlerini baskı ile tutarak, en büyük kapitalist haline dönüşüyor. Sorun ne olduğunun farkında olmayan, biraz ondan biraz bundan olmaya çalışanlarda ortaya çıkıyor.

İnsanların yaşam beklentileri, anlayışları, zihniyetleri, kültürleri farklı olduğunda da ölçü birimleri de değişir. Kendi içerisinde tutarlıdırlar ancak farklı kültürlerin birbirleri arasında yaşarken, bunlar çatışmaya sebep olabilir. Bu da değişimi, yeniliği ortaya çıkartmaktadır. Farklılıklarımızı zenginlik olarak kullanabileğimiz gibi, çatışma için de kullanabiliriz.

Ölçü birimlerinin farklılıkları ve kültür çatışmalarında psikolojik rahatlama için yargılama başlar. Engizisyon mahkemeleri kurularak, farklı olanlar asılır. Burada doğru ve farklı bir şey olduğu anlaşılmak istenmez. Galileo gibi, Engizisyon mahkemesi önünde sorgulanır. Teorilerin asılsız, dine, kültüre, inançlara aykırı olduğu gerekçesi ile o günün otoritesi kilise tarafından yasaklanır. Ancak süreç aynıdır sadece aktörler değişir.

Kimseyi yargılama, çünkü onun koşullarını bilemezsin. Yargılandığın ile sınanırsın ve imtihanın olur.

Hayat seçimler bütünüdür ve herkesin karar parametreleri, zamana, mekana ve şartlara göre değişir.

Seçimlerimizin toplamı, hayatımızı oluşturur. Kafalarınızdaki engizisyon mahkemelerini lağvedin.

--

--

Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.