Farkındalık ve Seçim

Ferhat Ünlükal
2 min readAug 19, 2023

--

İnsanların hayalleri vardır ve hayal kurabilmek, ona ulaşmak için ilk adımdır. Hayaller ve gerçekler arasında ise, adanmışlık, emin adımlar ile bu hayallere ulaşmak için aksiyonlarını yapabilmek, hayal edilen hedeflere ulaşmayı sağlar.

Liderlikte ortak hayaller, vizyonu ortaya koymak ve bu vizyona takımları inandırmak ile başlar. Hiyerarşik yapılardaki politik yöneticileri ortak hayalleri, kendi hayalleri ve kendi motivasyonları ile bakar. Bu nedenle bu şekilde istediği şeyi, vizyon ve hayaller ile karıştırır. Kalpler titremediğinde, çıkarlar öncüllenmişse, politik ortam besleniyorsa, o zaman bu sistemi hacklemiş ve miş gibi yapan bir topluluk ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Politik ortamlarda, bireysel hayalleri peşinde motive olmuş, memuriyete göre karar parametrelerini değiştiren yapı ancak konfor alanı varsa ve farklı bir yerden para akışı varsa devam edebilir. Değer üretimi, müşterinin bir problemini çözen, müşteri odağı ile o değeri oluşturma peşinde koşan gruplar ticareti oluşturur.

Konfor alanı, bireysel hayaller, çıkarlar, politikalar, müşteri değerinden uzak, memuriyet ile değer yaratmaya çalışan çekişen toplulukları oluşturur. Zaman zaman çekişmeler, memur ve girişimcilik arasında da olabilir. Ancak konfor alanında akıllı davranış, bireysel çıkarlar baz alındığında politik davranmaktır. Hiyerarşik kurumlar, politika ile müşterilerden uzaklaşırlar. Ancak bu iç yapıdaki insanlar için hiçbir anlam ifade etmez. Ortak çıkar ile bireysel çıkarlar birbirinden ayrıdır.

Sistemler hacklenmiş ve buna göre kendi gücü haline dönüştürülmüş olur. Vizyon, kendi hayalleri ve çıkarları, liderlik ise isteklerine ulaşmaktır. O hedeflere ulaşmak ise, hizmetkar liderlik ile takımların önündeki engellerin kaldırılması ile ilgilidir.

Güç, politika, kendi çevresinde biat eden insanları kuvvetlendireceği için sistem, politika, memuriyet, güç üzerine toparlanır. Bu durumda, Plato’nun söylediği gibi, doğru söyleyenden daha nefret edilen kişi olmaz. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

Güç zehirlidir. Mutlak güç daha zehirlidir. Gücün zehirlediği yapıların en büyüklerinden biri ülke seviyede olabilir. Aşağıdaki tiktok videosunda bir topluluğun nasıl ego ve güç ile zehirleneceğini anlatan bir video görebilirsiniz.

Konfor alanı, güç ile biat kültürünü oluşturur.

Mustafa Kemal Atatürk, çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden, rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdur diyor.

Politikacıları, yöneticileri bir de bu gözle değerlendirin. Gerçeklikler ile algı bozukları arasında çıkarcı topluluklar ile kendi cehennemlerinize odun taşımayın. Bugün kendinizi akıllı sanabilirsiniz ve akıllı da olabilirsiniz. Dünyayı değiştirmek isteyebilirsiniz.

Mevlana’nın söylediği gibi, dün akıllıydım, dünyayı değiştirmek istedim. Bugün bilgeyim, kendimi değiştirmeye çalışıyorum.

Hayat farkındalık ve seçimler arasındadır.

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet