Gig ekonomisi Pandemi döneminde çöktü mü?

Ferhat Ünlükal
2 min readOct 18, 2020

--

İşsiz öğretmenler, aşçılar ve dansçılar, kuaförler hayalleri suya mı düşürdü.

Şimdi herkes Youtuber, influencer, medium yazarı oldu.

Sosyal ağlar yeni iş alanları açarak, insanların kendi tutkularını işe dönüştürmeleri tahmin edildi ve herkes kendi ikigaisini buluyordu ki, pandemi parametreleri değiştirdi.

İlk girenlerde bu işten ilk girme avantajlarını kullandılar. Ancak hala yolun başındayız desek te yanlış olmaz.

Artık ana akım haline dönüşmelerinden dolayı, bu işte de para kazanmak değil, hayran kazanmak duygusu motive edecek gig ekonomisi çalışanlarını.

Yeryüzünde herkesin kendine ait bir tekilliği ve değeri vardır. Sadece kendini keşfe çıkmaktır esasında, gig ekonomisinin anahtarı.

Bizden bir önceki nesil, hayatında tek bir işte çalışıyordu. Bugün durum 5 yıla kalmadan iş değiştirme üzerine. Bir kariyerde 6 -7 farklı işte çalışıyor gençlerimiz.

Ancak gelecekte aynı anda birden fazla işte çalışmak üzerine. Gig ekonomisi de buna destekliyor. Belki de Da Vinci gibi 12 mesleğimiz olur.

Ancak 12 mesleğe göre, yeteneğimiz yoksa ne yapacağız. Hayat boyu öğrenme.

Örgün eğitim sistemleri artık online ve sürekli öğrenen insana dönüşüyor. Dönüşmek durumunda.

Artık hepimiz evimizin küçük aşçıları, ustaları değilmiyiz? Youtube videosunu açıp, öğrendiklerimiz ve egomuz ile de birleşirse, usta aşçılara dönüşmüyor muyuz?

Bazılarımız ise Udemy gibi daha profesyonel platformlarda boy gösteriyor ki, onun için biraz daha çalışmamız gerekiyor.

Emekli olmadan birkaç meslek öğrenmek gerekiyor ki, emeklilik artık yeni bir işe başlamak gibi. Hayatlar uzayınca ikinci baharda, ikinci emeklilik bekler duruma geleceğiz.

Tabii ki emeklilik olarak düşündüğümüz şeyde ortada kalır ise, şimdilerde toparlanan emeklilik fonları, insan hayatının uzaması ile suyunu çekecek gözüküyor.

Büyüklerimiz güvenirdi bu emeklilik işine. Şimdilerde ise, tarihte ortalama 30 yaşına kadar çalışıp, ölen insanlar gibi. Bizde 80 yaş ortalamamız ile onların hayatlarını yaşıyacağız gözüküyor.

Üretmek iyidir diye kendimizi avutmakta fayda var.

Gig ekonomi özel okullarımızı değiştirebilir mi? Artık öğretmenler, kitlesel olarak toparlanıp, online olarak daha anlamlı bir iş modeli kurabilir mi?

Eskiden zengin evlerindeki olan mürebbiyeler, artık dijital mürebbiye olurlar mı fakir hayatlarımıza.

Gig ekonomisi hastaneleri değiştirirler mi? Artık o eski Türk filmlerinde gördüğümüz eve doktor çağırmayı, dijital doktorlar olarak yapabilirler mi?

Herkes çevrim içi para kazanabilir mi?

Tabii ki asgari ücretiniz yok, konfor alanınızın dışındasınız, tam bir kaosun içerisindesiniz. İş güvenliğiniz yok. Artık esnaf ve girişimci oldunuz.

Herkesin girişimci olacağını ve değer üzerinde çalışacağını rüyamda görsem inanmazdım.

Artık derebeyliklerinizin kaleleri yıkılıyor, şirketlerde almak için hayatınızı verdiğiniz makamlarınız, koltuklarınız ortadan kalkıyor.

Platformların yaygınlaştırması ile koşuşturma ekonomisine evriliyoruz. Artık baz maaşlar ve performansınıza göre bir gelir elde ediyor olabilirsiniz.

Koşuşturma ekonomisine hoşgeldiniz.

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet