Girişimcilik ve uzmanlık
Bugünün belirsiz ortamlarında sistemler çok daha kompleks çalışıyor.
Sanayi devriminde oluşturduğumuz silolar yeni dünyayı yönetmek için yeterli değil.
Sadece satışa odaklı satıcı ile sadece ürüne odaklı ürün geliştirici arasının doldurulması gereken çok boşluk oluyor.
Bu boşluklar, strateji, iş geliştirme, ürün yönetimi, proje yönetimi ve müşteri yönetimi oluyor.
Bu kavramlara tekil olarak uzmanlık olarak bakıp, aradaki boşlukları her birinin ayrı ayrı doldurulması da bir seçenek iken, hepsini yapmış kişiler ile doldurulması başka bir seçenektir. Ancak bunu pratik olarak işletmeniz çok mümkün olmaz.
Bu nedenle, Toyota’nın çekme sistemi gibi, müşteri odaklı bir çevik takım kurarsınız ve bunları çevik metodolojiler ile çalıştırmaya çalışırsınız.
Bir eksiğiniz, bu takım para ve iş modelini unutursa, o zaman yine başarılı bir yapı kurmamış olursunuz. Bunu iş modeli canvasını anlattığım yazıda açıklamıştım. https://ferhatunlukal.medium.com/i%CC%87%C5%9F-modeli-68c42743c695
Bu aradaki farkı ancak girişimciliği destekleyerek ortadan kaldırabilirsiniz ki bu da business owner olarak adlandırdığımız rol ancak bu rolü doldurmak çok ta kolay değil. Rolün doldurulması, strateji, iş geliştirme, ürün, proje ve müşteri bilgisine haiz olup, üzerine girişimci ruhla çalışmayı gerektiriyor.
Ürününü bilmeyen satıcı ile nasıl yapacağını çok iyi bilen mühendis arasındaki büyük boşluk uzmanlık, deneyim ve girişimcilik ile kapanabiliyor. Girişimciliğin çalışma parametrelerinin ve motivasyonlarının farklı olmasından dolayı, büyük sermaye grupları bu işleri yeni startup ve yatırım fonları ile yapmak zorunda gözüküyor.