Güçlendirirsen daha iyi karar verirsin
Kararlar delege edilebilir mi? Evet her kararı tek bir noktada almanız gerekmeyebilir. Bu organizasyonunuzu nasıl güçlendirdiğiniz ve nasıl otonomi verdiğiniz ile alakalıdır.
Etkili liderler seçimlerinin başkalarını daha iyi yapmaya nasıl motive ettiğine odaklanır.
Zor zamanlarda, belki kişiler tarafından da saldırıya uğrayacağınızı bile bile cüretkar lider davranışları göstermek durumundasınızdır.
Bir liderin başarısı sadece iyi kararlar almasından gelmiyor. Aynı zamanda diğer insanların da bunu yapmasına yardım etmesi gerekiyor.
Başkalarını daha akıllı, daha etik seçimler yapmaya teşvik ederek, doğru karar vermenin etkisi ile organizasyon içerisinde etki yaratabilir.
Her tercihin büyük resimde nasıl gözüktüğünü ve paydaşların bu kararın sonuçlarından nasıl etkilendiğini düşünmek, etkili karar vermenin önemli bir bileşenidir.
Bir kez bu karar çevrimi çalıştırıldığında, eylemlerin etik sonuçları aniden belirir ve kartopu etkisi ile daha iyi kararlar alınması sağlanır.
Bu bağlam yaratılarak, iyi liderler, paydaşların yararına daha iyi kararları daha kolay almalarını sağlanacaktır.
Liderlerin bir karar fabrikasına liderlik etmesini bekleriz.
Nasıl binaların mimarisi içerisinde, sizi yönlendiren bir yapıya sahip ise, nasıl yollar ve tabelalar sizi yönlendiriyor ise, insanların akıllı seçimler yapmasına yardımcı olacak sistemleri de tasarlayabilirsiniz.
Akıllı seçimler, daha akıllı seçimleri getireceği için, yoldan uzaklaşmadan doğru kararları vermeyi, daha fazla yenilik yapmayı ve daha mutlu bir çalışma ortamı yaratmaya sebep olacaktır.
Bu sayede, farklı insanların kararlarını etkileme ve modern davranış biliminin çağdaş araçlarını kullanıyor olacaksınız.
Liderlerin en büyük özelliklerinden birisi de Empatidir. Kendini başkasının yerine koyarak, kararlara bir de bu gözle bakmalısın.
Bu sayede, hem daha iyi kararlar alıp hem de iyi birer lider olabilirler. Liderler, dinlerken, mutlaka esnek kalmalıdır.
Liderler daha iyi karar almak için başkalarının bakış açılarını anlamya çalışmalıdır.
Birkaç adım ileriyi düşünmeniz gerekir. Liderler gelecekteki olayları göremeseler bile, belirli davranışların zaman içerisinde sizi nereye götüreceğini düşünmeleri ve yön duygusunu kaybetmemelidirler.
Liderler kendilerini ve organizasyonları doğru yöne taşımak için uğraşırlar.
Empatinin en büyük düşmanı kibirdir. Kendini beğenmişlik, duymayı ve karşısındakinin yerine geçmeyi engellediği için iyi karar alınmasını zorlaştırır.
Liderler, hiyerarşik yapıda yükseldikçe, fikirlerinin doğru olduğuna inanırlar, artan özgüvene sahip olurlar ama bu onların daha fazla hata yapmasını sağlar.
Liderler, şans bileşenlerini göz ardı ederek, kendilerini zeki ve çok zeki olduğuna inandırarak, bulundukları yere gelme sebeplerini yanlış ilişkilendirirler. Sezgilerine çok fazla güven ve başkalarının özellikle sizi eleştirenlerin bakış açılarını çok az kulak vermeyi sağlar.
Liderler, organizasyon içinde kendileriyle aynı fikirde olmayanları araştırmalı ve neler öğrenebileceklerini sormalıdır. Bu liderlerin kariyerlerinde ilerledikçe oluşan öz güveni azaltmaya yardımcı olur ve daha fazla sorgulamaya yol açar.
Kısa vadeli sonuçlar, uzun vadeli değeri yok eder. Birçok lider, rekabetin iyi olduğunu düşünür, bazen rekabet o organizasyonları ayakta tutar. Ancak fazla rekabet varsa, değer yaratma fırsatı ortadan kalkar. Organizasyonunuz, yaratıcı problem çözmeleri gerektiğinde rekabet eder.
Karar vericiler, farklı geçmişlerden, farklı bakış açılarına sahip insanlar ile çalıştıklarında daha iyi kararlar alırlar. Bir grup insanın özellikle de bilgili bir grup insanın görüşlerinin ortalaması, organizasyondaki HIPPO (Highest paid person’ oppinion) dan daha gerçekçi sonuçlara daha yakınsayacaktır.
Deney yaparak, veri toplayarak, karar verirken müzakere yapmak, daha iyi kararları doğurur. Bir liderin, iyi bir kararın ortak iyiye doğru çalıştığı fikrine dayanan bir ahlaki pusulaya ihtiyacı vardır.
Hisse senedine bağlı prim sistemleri, kendi kişisel çıkarlarına bağlı kararların ötesinde, tüm çalışanların, toplumdaki tüm insanların, dünyadaki tüm insanları düşünerek, daha geniş bir görüşe sahip liderlerin kararları bütünün hayrına sonuçlara sebep oluyor.
Kararın etkilerini hakkında ne kadar geniş düşünürseniz, toplam değer yaratma konusunda o kadar etik olursunuz.