HIPPO ile Ürüne ve Fikre Aşık olma

Ferhat Ünlükal
3 min readAug 4, 2022

Finansal teknolojiler pazarında yeni oyuncular sürekli olarak birşeyler yapıyor. Bazıları başarılı oluyor, bazıları da başarısız.

Başarılı olan firmaların hikayeleri bir miktar girişimci egosu ile yeniden şekillenip, içgörüleri kaybolurken, asıl başarısızlık hikayelerindeki konuları anlamak kritik hale dönüşür.

Neyi yapmayacağını bilmek, neyi yapacağını bilmekten daha kıymetli hale dönüşür. Neyi yapmayacağını bilirsen, neyi yapabileceğin ile ilgili alternatifleirnden daha rahat seçim yapabilirsin.

Amazon’un Fire ile telefon pazarına girişindeki başarısızlık hikayesini hatırlarsınız. Hikayenin detayını aşağıdaki linkten de okuyabilirsiniz.

Ödeme dünyasında da akıllı telefon pazarına girmek isteyen Brezilyalı Cielo firması Lio+ isminde bir entegre çözüm ile aynı pazarı hedefliyordu.

İkisi de tam bir başarısızlık hikayesi yarattılar.

Amazon bu işin sonunda 170 milyon $ zarar ederek işten çıktı. Peki burada ne yanlış gitmişti.

Her iki firmada, ürün stratejilerini tanımlarken, HIPPO görüşleri üzerinden hareket etmişti. HIPPO- Highest Income Paid Person Opinion olarak geçer ve ortamdaki en yüksek ücreti alan kişinin görüşünün strateji ve karar olmasına dayanır.

Jeff Bezos’a, Fire telefonun geliştirilmesi sırasında çok aktifti. Kararları mantıklı olmasa da, Amazon ve Kindle’ı yaratmış bir dahiye kimse karşı çıkamadı. Küçük ayrıntı aynı zamanda patronlarıydı. Onlar hakkında karar verecek kişi.

Kurumsal firmalarda komuta ve kontrol kültürleri güçlüdür. Üst düzey yöneticilerin görüşleri, uzmanların argümanlarından daha önemlidir.

Günün sonunda müşteriyi dikkate almayan, mantıklı olmayan şeyler geliştirdiler.

Ar-ge laboratuvarlarında, müşterinin görüşü alınmamış ancak kendi yargıları, varsayımlarını öne koydukları, en iyi mühendis olduklarını kanıtlamaya çalışan egoları ve varsayımları ile çalıştılar.

Amazon, rakibi Apple ve geçmiş kişisel deneyimlerine dayanan varsayımlarına güvenerek ürünü geliştirdi.

Onlar müşteri isterlerini varsaydılar. Müşteri ile birlikte test etmeyi, onlar ile birlikte keşfetmeyi düşünmediler.

Piyasadan tamamemn kopuk, zorlama ürünler, nasıl algılandıkları ile ilgili farkındalıklarının az olması ve zayıf algıları da bu duruma kolay düşmelerini sağladı.

Bezos, ürünlerin satışlarının arttıracak bir gadget peşindeyken, Jobs, geleceği şekillendirmeye çalışan bir rock yıldızı gibiydi.

Benzer şekilde şirketler zehirlenir. Şamana sormuşlar zehir nedir diye? Şaman herşeyin fazlası zehirdir demiş. Egoları da insanı zehirler.

Daha küçük, daha çevik, teknolojiden daha iyi anlayan işletmeler, pazar payını yerler. Tüketiciler sizi yenilikçi olarak görmüyor ise, bu imaja bastırıyor olmanız onların fikirlerini değiştirmeyecektir.

Kurumsal firmalar, yüksek karmalıklık, yönetici kültürü ve pazar egosuna sahiptir.

Proje yönetimindeki karmaşıklık, organizasyonunuzdaki ne kadar çok hareketli parça varsa, sistem ve insan kaynaklı, inşa etmiş olduğunuz şeyin kalitesinin garantisini vermek bir o kadar zorlaşır.

Karmaşıklık, amaç ve hedeflerin net bir şekilde tanımlanmasını engelleyebilir ve proje sonuçlarını etkileyebilir.

Karmaşıklık şirketleri yavaşlatır. Startuplar bu konuda çok daha çevik olarak hareket ederler. Amazon bu karmaşıklığı hafiletebilir ancak hiçbir zaman ortadan kaldıramaz.

Küçük bir startupta PM ile kurucu arasında mesafe yoktur. Büyük ölçekli bir şirkette, bu mesafe çok daha uzaktır.

HIPPO kararlar, yukarıdan aşağıya geliyorsa sorgulanacak bir şey yoktur. Bu kararlara ancak uyulması gerekiyordur. Özünde ürün müşteri için değil, HIPP için yapılır. Jeff Bezos’un kararlarına karşı çıkamıyorlar. Hem o bir dahi hem de onların patronlarıydı. Onlar ile ilgili karar verecek o olduğu içinde karşı çıkmadılar.

Bir startupta işler kötüye giderse, iflas eder. Kurumsal şirkette ise, bu çokta büyük bir sorun değildir.

Kurumsal şirket, ürünlerinin pazar aşamasında başarısız olma ve yine de rahat olma lüksüne sahiptir. Başka bir gelir akışının olması, çok karlı olması onu konfor alanında tutuyor olabilir. Büyük işletmeler bu nedenle keşif aşamasını çok fazla düşünmezler. Bunun için başarısız olamacak kadar büyük terimi kullanılır.

Kurumsal ayrıcalıklı büyük oyuncuları, daha küçük işletmelerin taklit etmesi çok daha büyük bir sorundur.

Pazar egosu, Amazonu taklit etmeye çalışırsanız, ortaya çıkar. Amazon’u okuyarak, onun parametreleri ile ürün geliştirmeye başlarsanız, burada Amazon kadar büyük olmadığınız için batabilirsiniz.

--

--