İki yanlış bir doğru yapabilir mi?
Yanlışları düzeltmek için bir yanlış daha yaparak düzeltmeye çalışmak ne kadar doğrudur?
Zaman zaman insanlar bir yanlış karşısında kendi adaletini sağlayabilmek için bir yanlışta kendilerini yaparak doğruya gelmeye çalışırlar. Ancak iki yanlış bir doğru etmeyebilir.
Bu noktada sorumluların eksiksiz çalışması, yönetim zaafiyetlerinin minumuma indirilmesi ilk kritik noktadır. Çünkü iki yanlış bir doğru edemeyebilir.
Bugünün kapitalist düzenlerinde, vergi adaletinde, çalışan ve kayıtlı çalışanların vergi yükleri çok daha fazladır. Burada vergi adaleti sağlamak ile ilgili bir çözüm bulunması gerekirken, diğerinden toparlayamadığı ile açıklamak bu problemi çözer mi? Yapay zeka, mobil, veri çağında bunun yeniden dijital paralar, ulusal vergi cüzdanları, vergi adaleti ile birlikte düşünülmesi gerekir.
Belge ticaretine yol açan bu vergi kaçağına karşın, enflasyonist ortamlarda da oluşan satıcı tarafındaki vergi yüküde doğru ve hızlı aksiyon alınmaması kaynaklıdır. Sistemler buna çok hızlı cevap veremez. Ancak bu hızlı aksiyonu yapamadığımız için, birinin ücretli çalışan alıcıların yükü ile dürüst çalışmaya çalışan ancak enflasyonist ortamda yüksek vergiler ile karşılaşan satıcıların, vergi kaçağı ile sonuçlanan oyunu birbirini dengeleme çalışması mıdır? İki yanlış bir doğru eder mi? Sorumlulukların yerine hızlı şekilde getirilmemesi, yönetim zaafiyetlerinde herkes kendi adaletini aradığında o zaman adalet kavramının herkes içini boşaltabilir.
Bu vergi konusunda olduğu kadar, liderlik ve yönetim konularında da karşımıza çıkmaktadır. Birisine haksızlık edilerek, bu haksızlığı başka birisine de haksızlık ederek kapatmak ne kadar sağlıklı bir adalet duygusu yaratır? Ölçü birimleri ve araçlar ortadan kalktığında, şeffaflık ortadan kaltığında, iki yanlış bir doğru eder mi?
Bir süre sonra adalet ve hakkaniyet bozulduğunda, artık çok yanlış, tüm doğruları ortadan kaldırr. Bu nedenle, teraziyi sıkı tutmak, adil olmak, terazinin topuzunu kaçırmamak durumundayız.
İki yanlış bir doğru etmeyebilir, çoğunlukla daha çok yanlışa ve tüm doğruları da ortadan kaldırmaya gider.