Kamil İnsan Olma

Ferhat Ünlükal
3 min readAug 7, 2022

İnsanoğlu dünyayı kendi gözlükleri ile görür. Kendi inançları ve fikirlerini oluşturur. Fikirlerini sabitler ve ona doğru koşmaya başlar. Daha fazla uzmanlık, daha fazla derinleşmesine ve fikirlerin, inançların daha da kökleşmesine sebep olur.

Farklı fikirleri, farklı bakış açılarını kucaklamak için gözlüklerini, deneyimlerini, hayatını değiştirmesi ile mümkündür.

Ya da aktif dinlemek, farklı fikirlere saygı göstermek, insana değer vermek, farklılıkları kucaklamak, insanları ayrıştırmamak, önyargılar ile onları değerlendirmemek gerekir. Anahtar, ilişki için iletişim, sevgi için saygı, devamlılık için güven gerekir.

Kendini üstün görmek, kendinin fikrine aşık olmak, uzmanlıklarını ön plana çıkartma, haklı olduğunu göstermek, güç ile değişimi yönetmek, özellikle teknoloji işi yapanlarda ön plana çıkabilir.

Yine bir genelleme yaptığımı ve aynı hataya düştüğümü düşünebilirsin. Öncelikle haklısınız. Aynı hayata Google, Apple ve Amazon’da düşmüş. Google’ın bunu nasıl yönettiğini aşağıdaki makaleden görebilirsiniz.

Amazon farklı mı yapmış. Hayır. Jeff Bezos’ta aynı hatayı yapmış. HIPPO görüşler ile Amazon Fire’ı yapmış. Aşağıdaki yazıda okumanızı tavsiye ederim.

Apple’ı unutmayalım. İnsanın olduğu her yerde bu oluyor. Apple’ın da bunu nasıl yönettiğini aşağıdaki yazıda ele almıştım.

Uzmanlaşmış yapılardaki en tehlikeli konu, eleştirmektir. Eleştirel bir toplum değilse, kültürel olarak bu saygısızlık olarak değerlendirildiğinde ise, konu daha da karmaşık hale dönüşür. Eleştirel düşünmek, suçlama arasında farklılık vardır ancak bu farklılık içerden bakınca saldırı gibi algılandığında, savaş ve kaç tepkisi ile limbik beyin harekete geçer. Bu durumda yapılması gerekenleri ele aldığım yazıyı aşağıda görebilirsiniz.

Böyle bir durum ile karşılaşırsanız, limbik sistemde duygu yönetimi ve öz disiplininiz önem kazanır.

İçinizde ne kadar bilgeleşirseniz, salınımızı azaltır ve dengenizi sağladığınız ölçüde konuları yönetebilir duruma gelirsiniz.

Öncelikle doğru iletişim ve doğru bazda başlamak, hiyerarşik yapılardaki HIPPO görüşleriniz yerine, daha düz ve insana, fikire saygı duyan yapılar ile olayları ele almanız gerekebilir. Bu hiyerarşik kurumsal yapılar ile startuplar arasındaki en temel iletişim farklılıklarından kaynaklanır. Startuplar her noktada iyidir dememek ile birlikte, iletişim, dinleme, anlama, keşfetmek, ortak bir vizyona gitmek konusunda daha nettirler. Bu nedenle, iletişim ve ilişki daha kuvvetlidir. Hiyerarşik olarak yükselmeye çalışan kişilerin içgörüleri politize olacak ve gerektiğinde katil fareler olmayı başaracaklardır.

Bu orta dönemde güven ortamını bozacak ve güvensizlik ise ağacın, takımların kurumasına sebep olacaktır. Ticaret ve takımların olmazsa olması güvendir.

Eğer yüksek performanslı takımlar yaratmak isterseniz, mutlaka psikolojik güveni sağlayın.

Tüm savaş ve kaç tepkilerinin ana temel sebebi, insanların geçmişinde bıraktıkları sevgisizliktir. Sevgi için saygı gerekir. Saygı olmadığında da sevgi oluşmaz. İnsanoğludur. Ne kadar büyük teknolojiler geliştirse de, bunun için yapıları kursa da, temel değerler ile oraya gidebiliyor. İnsanı unutup, oraya gidilmiyor. Adaptif liderler ile o yolculuk yapılıyor.

Kamil insan yolculuğuna çıkmadan, büyük hedeflere yürünmüyor.

--

--

Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.