Kart Kabul Eden Banka ihtiyacı
Her ödemenin arkasında, alıcı banka sayesinde ilerleyen, karmaşık bir ödeme süreci vardır.
Müşteriniz ödeme kartı ayrıntılarını gönderdiğinde, kartı kabul eden banka ödemenin geçerli olması için bir talep başlatır.
Kredi ve banka kartı şemalarının ağları veya lokal aracılığıyla, müşterinizin bankasına gider.
İşlem yetkilendirildiğinde, kartı kabul eden banka fonları alır. Yetkilendirilememiş ise de, bunun neden kaynaklandığını bildirir.
Kart kabul edenler, işlemleri aktarmak için yerel mali düzenleyiciler ve kart şemaları tarafından lisanslanmalıdır.
Bu lisans, finansal regülasyon kurumlarının gerekliliklerinin yanı sıra kart düzeni gerekliliklerini uyumu da içerecek şekilde uzun karmaşık bir idari süreçten geçerek alırlar.
Tüccarlar, ödemeleri bir ücret karşılığında işlemek için, bir kart kabul eden banka ile çalışırlar.
Bankalar bu hizmetleri için bir ücret talep eder ve bu ücret bir komisyon ücretidir ve işlem hacminin yüzdesi ile ifade edilir.
Bu ücretler tek bir ad isminde alınacağı gibi, şema, takas ücretleri olarak bölünebilir. Kimlik doğrulama, risk yönetimi, tokenleştirme, ödeme terminalleri ve ağ geçidi hizmetleri olarak ta çeşitlendirilebilir.
Tek ücret müşterilerin hayatlarını kolaylaştırır ancak bir miktar şeffaf değildir.
Kartı kabul eden bankalar, kart şemasını sağlayanlar ve teknoloji ve platform sağlayıcıları birbirinden ayrılır. Teknoloji firmaları, müşteri çerçevesinden, kartlı ödeme işini kolaylaştıran, süreçlerini basitleştiren firmalardır. Bu nedenle, teknoloji firmaları müşteri deneyimine daha fazla önem vermek durumundadırlar.
Bir tüccar, bir ödeme hizmeti sağlayıcı ile çalışır ve kartı kabul eden bankadan parasını alır.
Ödeme hizmetleri sağlayıcınız, ödemeyi yetkilendirmek için kart şemasına göre kabul eden ödeme işlemcisine bağlanır.
İlgili işlem, kartı çıkartan bankaya gider. Müşterinin bankası, işlemi tamamlamak için yeterli nakit ve kredisi olup olmadığını kontrol eder.
Ödeme yetkilendirildiğinde, kartı kabul eden fonu geri alır. Kartı kabul eden kuruluş, işletmenin banka hesabına parayı komisyon oranı düşerek yatırır.
Ödeme yetkilendirilmemiş ise, kartı kabul eden taraf bilgilendirilir ve ödemenin red nedenleri açıklanır.
Ödeme modelleri bir miktar karmaşıklaşabilir. Ödeme sağlayıcıları, 3. parti hizmet satın almanıza da imkan sağlayabilir.
Ödeme sağlayıcı hizmetlerinin arkasında hangi banka ve alıcı olduğunu anlamak zor olabilir.
Kartı çıkartan banka müşterinin, kartı kabul eden banka ise tüccarın bankasıdır.
Kartı kabul eden banka, müşterinin kartı çıkarttığı bankadan ödemesini alıp tüccarlara dağıtır.
Ödeme işlemcileri teknik bir işlevi bulunur. Müşterinin ödeme kartı bilgilerini toparlar ve kart şemasına göre ağında işler.
İşlemciler, işlem başlatmak için ödeme hizmet sağlayıcılar ile, diğer tarafta da kartı çıkartan banka ile birlikte çalışır.
Ödeme işlemciler, ödeme terminalleri, ödeme sağlayıcılık, kimlik doğrulama, risk yönetimi, tokenleştirme ve ödeme ağ geçiş hizmetlerini de sunabilir.
Kartı kabul eden banka, ödemenin teknik işlemlerinde yer almasa bile, fonları almak ve müşterinin parasını toparlamak için diğer finans kurumları ile iletişim kurar.
Bunun yanında, tüm bunları sınır ötesi de yapabilirsiniz. Sınır ötesi ödemelerin yönetilmesi için, lokal pazarlarda yerel lisanslanan kuruluşları ile ortak hareket eden, global oyuncular oluşmuştur.
Kart kabul eden banka, tüccarların ödeme alması için bir aracıdır. İşlemlerin akış boyunca sorunsuz yönlendirilmesi, işletmenizin borçlu olduğu ödemeleri güvence altına almasını sağlar.