Karşıtlık

Ferhat Ünlükal
4 min readOct 5, 2023

--

İyi ve kötü, güzel ve çirkin, düzen ve kaos bir madalyonun iki yüzü gibidir. Hem karşıtıdırlar. Hem de karşıtı olmak için en yakınıdırlar. Yakınlığın içerisindeki karşıtlıktır. Yin Yang gibidir. Birisi olduğu için diğeri vardır.

Bunlar bir süre sonra salınarak, kendi dengelerini bulurlar. Hayatta böyledir. İyisiyle kötüsüyle hayattır. İnsanlar idealist ve mükemmeliyetçi yaklaştıklarında, sadece kendilerinin gibiler olmasını isterler ancak bunun ne kadar sıkıcı olabileceğini tahmin bile edemezler.

Düzen adamları ne kadar kuralcı, ne kadar güç merkezçi ise, kaos adamları da düzeni o kadar sorgulayan, güç merkezçiliği o kadar yererler. Sadece bir tanesi olsaydı yaşayamazlardı. Bunlar kendi sistemlerini ve kültürlerini oluşturmuşlardır.

Karşıtlıklar dinlerde düşmanlıklar olarak okunmuş. Dünya size bir imtihan yeridir denmiş. Evrenin enerjisinin nasıl aktığı aktarılmıştır. “Birbirinize düşman olarak inin” ifadesinde kaosun kaynağı ve gelişimin nedenlerini anlayabiliyorsunuz.

Kaos ortamı yeniliklerin habercisidir. Tehditler, fırsatlar barındırır ve liderler doğru şekilde dinlediğinde ve anladığında, kabullendiğinde, o yeni fırsatları görebilir. Sadece yeniliği kutsayarak, o yolculuğa çıkamazsınız.

Kaosun içerisindeki yoldur.

Sistemler karşıtları ile oluşurlar. İki karşıt güç, değişimin potansiyelini oluşturur. Eğer karşıtlıkları doğru kullanırsanız, onlardan yenilik elde edebilirsiniz. Tabii ki, zamanını ve rekabeti kontrol ederek.

Herşeyi aynı olduğu düzenli olduğu yerde akış durgunlaşır ve potansiyel ortadan kalkar. İiyi ve kötü, düzen ve kaos iç içedir. Harvard Profesörlerine göre de, paranın da iyisi kötüsü olur. Bunu da aşağıdaki yazıda anlatmışım.

Hayat tek bir düz çizgi değil, hata yapmak, hatalardan öğrenmek, deneyimlemek için gelmedik mi? Madalyonun karşıtlıkları, kaos içerisinde, insanların iradesi ve imtihanı yaşanıyor. Yaşanmaya da devam edecek.

Birisi sertleştiğinde, diğeri daha da sertleşecek. Çünkü onlar aynada birbirlerine bakıyorlar ve o görüntüye göre kendilerini değiştiriyor. Korkular, daha büyük korkuları, kazançlar daha büyük kazançları getirecek. Sadece bir adım geriden bakıp, farkında olmak gerekiyor.

Sistemler kendi içlerinde karşıtlıklarını yaratttıkları için birbirlerine bakarak aksiyon alırlar. Ancak düşünemedikleri bir evrende planck sabiti vardır. O, yüce rabbimin değişimi tetiklediği noktadır. Planck Sabiti, bir fizik sabitidir ve kuantum mekaniğindeki aksiyonum kuantumu için kullanılır. Enerji ve frekans arasındaki ilişkiyi temsil eder.

Karşıtlıkları üzerinden, oluşan sistemler, kendilerine yönetim araçları çıkarmıştır. Bunlar üzerinde bağlılık, bağımlılık, sürdürülebilirlik gibi parametreleri ölçüyolardır. Ancak zaten konuyu hack etmişler, bunu kendilerine araç olarak kullanmaya çoktan başlamıştır. Onlar artık bir ödül veya sopa araçlarıdır. Sistemler kendi içerisinde karşıtlıklarını yarattıklarından, planck sabitinin değişimini çoğu zaman tahmin edemezler.

20 sene önce rakiplerimizi farklı tanımlarken, en azından görebildiğimiz rakipler iken, bugün tehditin göremediğimiz rakipler tarafından yaratıldığını gördük. TV’nin tehditi yine bir TV üreticisinden çıkmadı. Bir içerik üreticisi Netflix, Youtube’dan çıktı. Telefon üreticisinin tehditi, bilgisayar ve işletim sistemi endüstrisinden çıktı. Google ve Apple başlangıçta telefon üreticisi değildi ancak bugün telefon endüstrisini değiştiren şirketler. Yazılım tüm endüstrileri yediği için, bu bakış açısı da iki boyutlu daha geniş boyuttan tamamıyla tahmin edilemez bir dünya ile karşı karşıyayız. Planck sabitimiz, değişim hızı ile çarpıldığında, enerji ve frekans arasında büyük farklılıklar oluşuyor.

Sistem içerisindeki karşıtlıklar nedeniyle oluşturulan kontrollü güçlerden kaynaklı olarak elde edilen kazançlar kısa dönemde bir anlam ifade edebilir ancak uzun dönemde planck sabitiniz dünyayı farklı bir noktaya atacak. Endişelenmeyin, korkmayın, hala çok büyük fırsatlarınız var ancak konuları artık kabul etme, takım olma, başka bir karşıtlık ile yarışma zamanındasınız.

Bu yazımı yazarken esinlendiğim şey, iki gün önce yapılan bir konferansta gördüğüm bulut işlemenin ve yapay zekanın endüstrileri nasıl yıkacağını ve bu konuda çok akıllı birçok freelance insanın bunun için hazır olduğunu görmemdi.

Steve Jobs’un söylediği “biz yeniliği çapulcular ile, uyumsuzlar ile yaptık. Düzen insanları ile yeniliği yapmanız zordur” cümlesini hatırlayarak, düzenin esasında düzensizler tarafından bozulacağına net olarak kanaat getirdim.

Sistem içerisinde kendi karşıtlıklarını yaratmış, ayrıştırmış, işlevsiz hale dönüştürmüş, makam ve rütbe ile motive etmiş, katil fareler doğurmuş, biat kültürü ile güç merkezli olarak toparlamaya çalışılan tüm düzenlerin sonunun geleceği çok açık şekilde ortada.

Tablodan öncesinde çok korktum. Sonrasında da çok keyif aldım. Çünkü fırsatlar havuzu büyümüş, öğrenme yolculuğu başlamış, değişimin üzerinde sörf yapmaya çalışan gençler ufkumu açtı.

Sistemler sizi karşıtlıklar üzerinden çarpıştırır. Planck sabiti başka bir dünya açar. O başka dünyaların insanları olabilmek için, kendinizi geliştirmeyi, eleştirel bakmayı, sorgulamayı, anarşist olmayı, farklı düşünmeyi elden bırakmayın.

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet