Ferhat Ünlükal
4 min readDec 26, 2021

Kodsuz Dünya

Bilgi devriminin en kritik girdilerinden birisi de, bilgi işçileri. Bilgi işçileri yazılım ustalığına sahip, analiz yapan ve ürün geliştirenler, onlar ile ilgili iş modeli kurup, ölçekleyebilenlerden oluşuyor.

Film yapımcılığını demokratik hale dönüştüren elimizdeki akıllı telefonlar bugün 9 yaşındaki bir çocuğun Dünya’nın en etkileyici çocukları arasına girmesinii sağlayabildi. Hintli Ryan Kaji, Ryan’ın Dünyası ile kurumsal firmaların yaptıklarını evinden çektiği videolar ile yapmayı başardı.

Öncelikle basit bir soru ile başladı. “Neden YouTube’da değilim?”

Sonrasında da harekete geçti ve kendi dünyasını yarattı.

Akıllı bir telefon film yapımcılığını demokratikleştirdi. Çocuklar ve amatörler internıet dünyasında hayallerini gerçekliğe dönüştürebildi.

Benzer bir durum, yazılım kodları için yaşanacak. Kodsuz bir Dünya geliyor.

2000'li yıllardı ve o dönemde, dot.com balocu öncesi, herkesin bir web sitesi olacağı konuşuluyordu. Ancak o dönem yazılımı, web tasarımını ve veri tabanı işletmesini bilen 3 arkadaşın 15 günlük çalışması gerekiyordu. İşletmek ve içerik üretmek ise, belki zamanların çok daha önemli bir bölümünü alıyordu.

Bu herkes için bir vizyondu ama dot.com balonu patladıktan sonra, bu vizyonu realize edebilecek Facebook, Şubat 2004 yılında kuruldu.

Vizyonu ortaya koymak, sonrasında batmak ve daha sonrasında birileri tarafından gerçekleştirilmesi, bu Dünya’da çok karşılaşıılan bir durumdur.

Vizyoner olmak, yapmak anlamına gelmediği giibi, yapmakta vizyoner olmak anlamına gelmemektedir.

İşte bu vizyoner konulardan bir tanesi de Kodsuz Dünya. Soruları, yazılım Geliştirme işini demokratikleştirmek.

Sürükle bırak olarak kullanılabilecek, çocukların bile kod yazabileceği bir Saas ürününü hayal etmek çok zor değil. Bunun belli bir dıygunluk seviyesine ulaştırmak zaman alacak gözüküyor.

Ancak dot.com vizyonunu, Facebook nasıl uzman bir ekibin 15 günde yapacağı işleri, babaannemin 1 dk’da yapacağı işlere çevirdiyse, sanırım önümüzdeki 10 yıl içerisinde, bir çocukta bu işleri yapabilecek hale dönüşecek.

Kod yazmak gerçekten uzmanlık ve ustalık gerektiren bir konu. Bugün birçok kütüphane sayesinde, doğru kodu bulabilmek mümkün ama gerçekten bunun için zaman ve emek sarf edilmesi gerekiyor. Bu konudaki üstatların ne kadar iyi olduğunu bildiğim için, ustalığın ne kadar zor olduğunu söyleyebilirim.

Muhtemelen, bugün babaannenin açtığı sayfa ile çok ileri seviye bir site aynı değil ve hala bu konuda çok fazla uzman çalışıyor.

Kodsuz Dünya, yazılımcıları ortadan kaldıracak bir Dünya değil, aksine yazılımcı olmayanları, yazılım Dünyasına katabilecek bir dünya.

Aynı internet çıktığında kitapların yok olacağını düşünenler vardı. Yoksa internet ile birlikte kitaplar daha da yaygınlaştı. Bugün daha fazla okuyor duruma geldik.

Sonuç olarak, kodsuz dünyanın demokratikleştirme kabiliyeti, birçok kişinin işin içerisine rahatlık ile girebilmesini sağlayacak.

Basit otomasyon çözümlerini oluşturmak ve algoritmalar yazmak, bu olursa, bu olsun şeklinde kanunlar tasarlamak artık elimizdeki akıllı telefonlar ile mümkün. Bu özellikleri herkesin kullanabilmesi ile ilgili sorunlarımız var. O da ölçeklendirmek için, basit UX/UI tasarımlarına ihtiyaç duyuyoruz.

Kodsuz yazılım dünyası bir süredir tartışılıyor olsa da, son zamanlarda daha fazla konuşulmaya başlanıyor.

JOtform, Webflow, Adalo, Bubble, Voiceflow kodsuz yazılım parçaları sunuyor ve giriş engelleri azalıyor.

Her yaştan insanın yazılım diline ihtiyaç duymadan işlevsel olarak web siteleri ve ugulamalar tasarlamasına imkan tanıyor.

Kodsuz bir dünyada SaaS ürünleri ile milyonlarca çocuğun kodsuz işler yapması çok uzak bir hayal olmayabilir.

Bu sayede, daha kolay bir mobil uygulama geliştirebilmeleri mümkün olabilecek.

İşte o durumda, daha fazla sanatsal tasarım ile anlam ve değer arayışında, doğru ihtiyaçlar ve iş modellerine daha fazla ihtiyaç duyacağız.

Bu nedenle çocuklarımız daha fazla sorgulayarak, bunların nasıl çalıştıklarını anlamak üzerine eğitilmek durumundalar. Sanayi devriminin test düzeninden kurtularak, onların sorgulayan bireyler olarak yetişmesi, kodsuz yazılım dünyası içinde çok kıymetli olacak.

Kullanıcılarını tanımaları, uygulama işlevlerini ve yarattıkları değeri doğru ifade etmeleri, onları bu kodsuz dünyada daha başarılı kılacaktır.

Bu durum kodlama ve programlama arasındaki fark. Neyin oluşturulacağını ve neden kodla basitçe geliştirebileceğini bilmek.

Kodsuz bir dünya, çocuklarımıza sınırsız yaratıcılık ve özgürlük ortamı verebilir.

Bu çocuklarımıza farklı bir şekilde öğrenme yollarını açacak, geleneksel yöntemler ile vakit kaybetmeden, farklı yollarda, farklı deneyimler elde etmesini sağlayacaktır. Çocuklarımız kendi yollarını ve şeritlerini kendi yaratabilecek ve yaratıcılıklarını en üst seviyede kullanabileceklerdir.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde, 18 yaşındaki çocukların bugün 30–40 yaşındaki bir kişinin yaptığı işleri yapabileceğini göreceksiniz. Bugün bu yaşta olanlarda kariyerlerini ve düşünce tarzlarını buna göre tekrardan tasarlamak durumundalar.

Yazılımın parçacıklar haline dönüşmesi, modüllerleşmesi, API bazlı bir ekonomi yaratılması, işlerle ilgili daha derin bir anlayışa, felsefeye, sosyolojiye, psikolojiye olan ihtiyacımızı da arttıracak, her yeni nesil bu konuda daha fazla yetkinlik elde edecektir.

Lisedeki gençlerimizin artık para kazanmaları, birşeyleri denemeleri, girişimci olmaları, kendi işlerini yapmaları şansı artıyor.

Kodsuz bir dünya, daha fazla kendini ifade etme özgürlüğü anlamına geliyor.

Bugün Medium’un yazarlığı demokratize etmesi gibi, yarın başka bir SaaS platformu kodu da demokratize ediyor olacak.

Bunun ilk demokratikleşmesini Amazon Web Service ve Google Cloud içerisinde görmüş olsak ta, bunların da ötesinde bir Dünya’ya doğru hareket ediyoruz.

Bugünün öğrencileri bilgisayarları ve mobil cihazlarını yalnızca tüketim aracı olarak değil, üretim aracı olarak ta görüyorlar.

Kendini ifade etme, araştırma ve analiz etme araçları olarak bunları kullanıyorlar.

Bu yazı da kendi içerisinde bir analiz aracı ve herkese açık.

Veri analizi ve mühendisliği, gizli bilgiyi geniş çaplı olarak demokratikleştiriyor.

Ufukta kodsuz dünyadaki milyon dolarlık çocuklarımız var.

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet