Müşteri Odaklı Ürün geliştirme
Bugün İş geliştirme ve ürün geliştirme serüvenini anlatmak istedim. Buradaki karmaşıklar ve algıları çizerek nasıl daha iyi bir yapı kurabilirsiniz, bu konuda bir farkındalık yaratmak istiyorum.
Yeni ürün geliştirme süreci mühendisler için çok heyecan verici bir süreçtir. Müşterinin bir problemini çözerek bu işi yapmak, bu heyecanı, ticari olarak besler.
Yeni iş geliştirmede bu nedenle bu sürecin bir parçasıdır ve iş geliştirme, strateji, iş modeli, ürün geliştirme ve değer üzerinde bir ortak düzlem bulmaya çalışır.
Ürün ve fikir aşkları, ticaret ile buluşmadığında, ürün tanımlama yani ürün yönetimi fonksiyonu Ar-ge ekipleri tarafından yapılmaya başlanır ki, bu kuvvetler ayrılığı ilkesine de ters olduğu gibi, yanlışa gittiğini hiçbir zaman anlayamazsınız.
Yanlış yaptığınızı anladığınızda, ürün satışa çıkmış ve sizde yanlışın kendinizde olmadığını düşündüğünüzü ispat etmek için bir satıcı bulup, mükemmel ürün yaptık ancak satılmadı diyebilirsiniz. Bu davranış modeli hiç yeni değildir ve 20 seneden fazla süredir bu moodel benzer şekilde işler. Bunun sebebi, sanayi ekonomisi ve bilgi ekonomisi çarklarının birbirinden farklı işlemesidir.
Bunun dışında bu dönemdeki liderlik anlayışı da değişmiş ve çevik, etik, güvene dayalı liderlik anlayışları gelişmiştir.
Sanayi devrimini liderlik anlayışı, hiyerarşiktir ve sermaye ağırlıklıdır. Bugün bilgi devriminde, hiyerarşik yapılar ve sermaye ağırlıklı yapılar tutmuyor. Bunun yerine tutkulu girişimciler, akıllı para ve risk sermayesini konuşuyoruz.
Çok genel olarak bakıldığında, bu bir süreç halkalarıdır. Bunlar Strateji Geliştirme, İş Geliştirme, Proje Yönetimi, Ürün Yönetimi ve Müşteri yönetimi olarak sıralanır.
Ürün odaklı mühendis yapıları, ürünü müşteri odağında değil, kendi odaklarında yapmayı severler. Bu da birçok Ar-ge firmasının kurulmasına ancak girişimcilik ve müşteri odaklılık noktasında başarısız olmasına sebep olur. Bu şekilde yüzlerce kurulmuş firma örneği vermek mümkündür.
Apple bu konuda en müşteri odaklı firma olarak gösterilir. Teknolojisini, müşteri ile buluşturmanın sırrı, müşteriye olan değer ifadesi, sonrasında tüm paydaşlara olan değer ifadesini bulmaktan geçer. Pazar ve Maliyet yapısı, karlılığı arttırdığı için, yatırımcının parasının verimliliğini arttıracağı için, yatırımcının sorusuna cevap verir. Bu şirketler yetenekleri çekmek için de aynı cevabı bulmak zorundadır.
Bu nedenle, yaptıkları her işe neden sorusunu sorabilen firmalar, daha iyi bu pratiği uygulamayabilir. Bu pratiğin kolay yolu, her yaptığınız şeyin 5Why, 5N 1K’sını cevaplayın. Bu şekilde işinizin içerisindeki anlamı bulup, girişimci yolculuğuna başlayabilirsiniz.
Eğer hippo ile yapıyorsanız, neden sorusunu sormanıza gerek yoktur. Sürekli nasıl sorusunu sorarsınız ve nasıl yapmanız gerektiğini mutlaka bulursunuz. İmkansız diye birşey yoktur.
Bu durum biraz Liderlik ve İkigai ile açıklanabilir.
Araştırma geliştirme, ürün geliştirme süreçleri, inovasyon ile birleşecek ise, mutlaka iş geliştirme ve iş modeli ile birlikte düşünülmelidir. Hiyerarşik olarak, bunlarda hakimiyet kurulması, dengenin kaybolması, güç merkezli ürün odaklılık ile sonuçlanabilir.
Ancak iş modeli ve iş geliştirmede kendi içerisinde yeterli değildir. Bunun projeye aksiyona sonrada ürün ve servise dönmesi, ürün ve servislerinde yönetilmesi ve müşteri ile buluşturulması gerekir. Bu satış süreci değildir. B2C’de satış gibi düşülse de, B2B işinde müşteri ilişkileri yönetimidir.
Strateji, iş geliştirme, proje, ürün ve müşteri yönetimi bir elin parmakları gibidir. Bu parmağın daha iyi olması veya öncüllenmesi hiçbir işinize yaramaz. Liderlik, ego ve farkındalık bunu anlamaktan geçer.
İşlerin derinine indiğinizde, o işlerin kanal yapıları, değer önerileri farklı olduğu için, hiçbir işin kendi kendine gitmesinin mümkün olmadığını anlarsınız. Hiyerarşik yapılar, sistemlerin bir kez kurulup, kendi kendilerine değer ürettiklerini zannedebilirler ancak büyük yanılgı ve algı kaymasıdır.
Bu durum sürekli olarak ürün geliştirmeye çalışan, pazarı, iş modelini, müşterisini, operasyonunu düşünmeden nicelik olarak ürün sayısını arttıran bir yapı oluşturur ve bu yapılar ağaçlar gibi kök salamadıkları için hayatta kalamaz. Odak kayıpları yaşarlar.
Bilgiye erişiminin çok hızlı olduğu, teknolojinin çok hızlı geliştiği noktada odaklanma çok büyük bir problemdir. Sonunda da çok şey yapıp, hiçbir şey yapamaz duruma gelirsiniz. Çok iş, az iş olur. Çünkü ticaret ve müşteri ile alakalı bir süreçtir.
Bu nedenle paradan daha çok, yaratıcı insanlara, farklı düşünenlere ihtiyacınız olur.