Maddenin ve Dünyanın halleri

Ferhat Ünlükal
2 min readAug 7, 2021

--

Doğada maddeler üç halde bulunurlar. Bunlar, katı, sıvı ve gazdır.

Birşeye anlam katabilmek ve onu emtiya olarak satabilmenin yolu genellikle katı hale dönüştürmektir.

Her ne kadar bugün sıvı işini ölçeklemiş bir Coca-Cola, Gaz işini ölçeklemiş bir Gazprom olsa da.

Katı olması daha kırılgan ve eşya yapmak anlamına geliyor ve sanayi devriminin son tüketicilere sattıkları genellikle katı halde.

Katı hale dönüştürülmüş madde bir işlemden geçmiş ve bir fonksiyonu yerine getirmek için katılaştırılmıştır.

Bazen bir kalıba gitmek istediğinde, geçilen işlemler katılaşmayı ve o kalıbın içerisinde katı hale dönüşmeyi içerir. Bugünün yönetim ve organizasyon sistemlerinin de geçmiş olduğu aşama benzerdir ve katıdır. Çünkü katı mallar ve hizmetler üretirler. Diğer türlü üretmeleri mümkün değildi. Hiyerarşik yapılar, eğitim süreci, disipline edilmesi katı sistemlerin karakteristiklerinden. 1900'lerin fabrikaları ve bu fabrikaların altyapılarından katı ürünler üretirken, katı yönetim anlayışları vardı.

Maddenin katılaştırılmamış hallerinden birisi de sıvı hali. Bu hal çok akışkan ve her girdiği kabın şeklini alıyor. Daha esnek ancak paraya dönüştürmek için bir değer yaratmak, özellikle de dağıtmak gerekiyor. Sıvı satan firmaların tamamına baktığınızda, dağıtım şebekeleri en yüksek firmaları görebilirsiniz. Coca Cola’nın dağıtım ağı, pazarlamada en çok anlatılan konu değil midir? Su satmak isteyenler, o su şebekelerini kuran firmalar değil midir? Maddenin sıvı hali, ilk ağ veya şebeke ekonomisi ile tanıştığımız işlerden. Bunun üzerine telekom endüstrisini verebilirim. Ancak bu endüstri sabit telefon hatlarında sıvı gibi hareket ederken, cep telefonunda gaz gibi hareket eden endüstriler haline dönüşmüştür.

Sıvı ekonomiler daha akışkan oldukları için, pazarlamayı en iyi yapan firmalarda buradan çıkmıştır.

Son olarak ta maddenin gaz halini incelemekte fayda var. Gaz esasında en değersiz hal gibi gözükürken, o içlerindeki en değerli hale dönüşebilecek potansiyele sahiptir.

Çünkü gaz, kokusu ile yayılım hızıyla diğerlerinden daha hızlı gider ve çok daha hızlı ilerlerler. Bu nedenle yeni ekonomideki Google, Facebook gibi firmaları maddenin gaz hali firmalar olarak tanımlarım. Internet gibi gazı hızlı ulaştırabilecek bir ortam var iken, hiçbir fiziksel kısıta takılmadan gelişebilen yapılar, çok hızlı müşteri kitlelerini etkileyebilmektedir. O nedenle Coca Cola’nın pazarlamasını okuyan arkadaşlarım yeni gaz ortamında, dijital pazarlamacı oldular. Gaz hali çok uçucu olduğu için, etkisi çok çabuk yayılır ancak uçucu olduğu içinde geçicilik özelliğine de sahiptir. İşte bu geçici olma hali, değişimin hızlanmasına ve birçok yeni ekonomi ve gig ekonomi çalışanına yeni imkanlar sunuyor.

Youtube kendisi de gaz firmalardan biri iken, daha kalıcı sıvı ve katı hale dönüştürerek, like ve izlenme sayıları ile gig ekonominin bazı gaz halindeki işlerini paraya dönüştürebiliyor.

Amazon ise, katı, sıvı ve gaz dünyasını en optimum şekilde birleştirmeye çalışan firma. Offline ve online dünyanın ticaretine takip. Ancak bunu analitik ile gaz dünyanın özellikleri ile katı dünyasına getirmeye çalışıyor. Biraz balon gibi. Balon katılaştırılmış bir ürün iken, içerisine gaz basarak, uçan balon yapıyor ve uçan balonu doğru pazarda sattığı zamanda 1 TL’yı 10 TL yapıyor.

Ekonomiye, hayata, birde haller üzerinden bakalım istediğim bir yazı oldu.

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet