Member-only story

Neyi neden yaptığını bilmek

Ferhat Ünlükal
5 min readSep 24, 2024

--

Bugün sizlere, bilmek, yapmak, öğrenmek, nedeni olmak, yenilik yapmak ile ilgili yazılarımdan bir seçki sunmak istiyorum. İlham kaynağım, ne iş yaptığını bildiğindeki yol haritan ile neden yaptığını bildiğindeki motivasyonundan geldi. Bir işi yapmak, icra etmek için niyet ve istek temel parametrelerindendir. Performans engellerinin başında, o işi bilmek gelir. Ne iş yaptığını bilmek, ne yapacağını bundan sonra ne yapacağını bilmeyi gerektirir. Ne iş yaptığını bilmediğinde, ne yapacağın ile ilgili de sorunlar oluşur. Bu geçmişten geleceğe bir bağ gibidir. Özellikle hiyerarşik yapılarda, işin bir önemi yoktur, rütbelerin bir önemi vardır ve rütbesi gelen o işin başına getirilir. Ancak işi bilmiyordur ama zekası ile o işi çok çabuk kavrayacağı ve yöneteceği düşünülür. Zeki olmak işlemci hızı ile alakalıdır. İşi bilmek, dinlemek anlama, analiz etmek, çözmek ve icra ise farklı yetkinlikleri getirir. Bu nedenle hiyerarşik düzendeki sanayi devrimi firmaları ile bilgi devrimi firmaları birbirinden ayrışır. Bugün bilgi devrimi firmalarını kuranlar, büyük para sahipleri değil, o alanda bilgi sahibi olup, onu ürün ve değere çevirebilen istekli insanlar. Bunlara da girişimci diyoruz.

Kurumsal girişimcilikte de konu rütbesel olarak okunduğunda, o zaman zaten girişimci değil, rütbeler ön plana çıkar. Yönetici rütbeleri, zeka ile doğru orantılı olabilir. Zeki olmak ile akıllı olmak arasında fark vardır. Bu yapay zeka çağında daha büyük ayrışan bir paradigmadır. Çünkü dünyanın en zeki insanlarından biri Einstein’ın IQ’su 160 iken, bugünün yapay zekasının IQ’su 1600'dür. Artık…

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet