Regüle Mali Cüzdanlar ve Fintek Platformları

Ferhat Ünlükal
2 min readSep 17, 2023

--

Değişen dünya ve parametrelerime göre, rekabet ortamı yeniden şekilleniyor.

Bu şekillenme, daha düşük maliyetli, daha düşük sahip olma maliyeti ile ölçek ekonomisinin yaratılması kadar, regülatif olarak problemi olan partilerinde bu değişimi yönetmeleri için regülasyonları ortaya koymaları veya pazardaki oyuncuların yeni dünyayı yaratmak için yapmış olduğu şirket satınalmaları ve birleşmeleri olabilir.

Ödeme sistemleri endüstrisi de, böyle bir değişimden geçiyor. Özellikle global teknoloji devleri kendi cüzdanları ile Fintek dünyasını şekillendirmek istiyorlar. Bunun için Apple Pay ve Google Pay’i çıkartılar ancak belli ölçek problemleri ile karşılaştılar. Akıllı telefonlar kendi ekosistemindeydi ancak ödeme kabul eden araçlar birçok ekosistem oyunucu tarafından yapılıyordu. Bunun üzerine kendinin desteklediği Android POS uygulamaları olmuş olsa da, iş modelinin çalışma yaklaşımından kaynaklı olarak sorunlar yaşamaya devam etti. Bugün tap to pay ile yeni bir dönem açılmaya çalışılıyor. Ancak tap to pay’in mevcut sistem içerisinde çalışması ile ilgili de önemli problemler var. Bu sistemin çalışabilmesi için, ödeme işlem merkezlerinin ortaklaştırılması ihtiyacı oluşacaktır. Diğer problem ise, verinin büyük teknoloji firmaların eline geçerek, internet devriminde yapılanların bir kopyasının yapılmasıdır ancak devletler bu konuda oluşan vergi kayıplarından dolayı rahatsızlar. Devletleri de burada bir paydaş olarak görmek durumundasınız. Büyük teknoloji firmaların, İngiltere, Fransa, İtalya’daki davalarının temelinde vergi problemlerini barındırıyor.

Teknoloji devlerinin bu aksiyonları kadar devletlerin de regülatif olarak gelen bu tehdidi tanımlaması ve buna göre aksiyon almaları gerekir. Devletlerin kendi başlarına teknoloji geliştiremeyeceği düşünüldüğünde, bu problem ile ilgili olarak yerli ve milli kaynaklarını bu problemin çözümü için organize etmeleri gerekecektir. Devletler mali cüzdanlarını, ülkelerin teknoloji geliştirici platformları ile birlikte şekillendirmelidirler.

Bu değişimi yönetebilmek için özel sektörün kendi iç motivasyonları ile, şirket birleşmeleri, satınalmaları, risk sermayesi fonlarının oluşturmaya çalıştıkları kendi ekosistem şirketleri ile mücadele devam etmektedir.

Rekabet ortamının değişen parametreleri, düşük maliyetli ürünlerin arkasında oluşturulan yüksek yetkinlikli ağlar, aptal cihaz akıllı ağ stratejisi bir seçenektir.

Yeni değişen ve şekillenen ağların, mevcut problemleri de düşünecek şekilde çözümü, akıllı çözümler ve paydaş ekosistemi yaratmanın bir diğer aracıdır. Burada devlet, teknoloji firmaları ve finansal servis firmaları bir arada çalışmak durumundadır.

Şirket birleşmeleri, satınalmaları rekabetin özel sektör üzerinde toparlandığı, motivasyonunda daha değerli şekilde büyük teknoloji devlerine şirketlerin satışı olduğu bir noktada, devletler kendi çıkarlarını korumak ve ülkede katma değer yaratacak şekilde, şirketleri motive etmek, problemleri çözmek ve bu tek taraflı çıkar ortamını regüle etmek durumunda kalmaktadır.

Bugün tüm paydaşlar, devletler, teknoloji firmaları, bankalar, müşteriler değişen rekabet ortamını birlikte okuyup, birlikte ortak bir platform ve ekosistemde bütünleştiklerinde daha değerli hale dönüşeceklerdir.

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet