Sevgi ve insan ile yenilik
Kapitalist bir dünyada yaşıyoruz. Ama hangisi, şirket, serbest piyasa veya devlet kapitalizmi mi? Liderlik şekliniz buna göre değişir mi?
Bireylerin görüşleri ve bir iş yapma şekilleri vardır. Bunlar küçük gruplar için sorun olmazken, zaman içerisinde büyüdüklerinde, ortak bir vizyona, güçlü bir amaca, kimlik duygusuna ve kültüre sahip olmaları gerekir. Kültür yaratabilmek, kültürü bozmama, liderlik şekillerinize göre uyum sağlama kritiktir. Kültürü farklı şekillerde yaratabilirsiniz.
Kültür bozucuları olabilir. Liderlik şekliniz ve düşünceniz yapılanmayı etkileyebilir.
İşletmeler küçük olduklarında, kurucuların felsefeleri onları büyütür. Kurucular idealler üzerinde yükselirler. Ancak her insanın aynı idealleri benimsemesi, hatta idealleri bile olması mümkün değildir. Bu nedenle şirketler bir vizyon, misyon üzerine koşmalı, onlara ulaşmak için değerlerini ortaya koymalıdır. Kurucuların ideallerini koruyarak, değişimi yaratmak mümkün müdür? Şirketinizi Amazon Jeff Bezos gibi ilk günde tutmayı başarırsanız, ne kadar büyürseniz bile yenilikçiliğinizi kaybetmeyebilirsiniz.
Ancak bu yenilikçilik anlayışı ile de alakalıdır. Kendi işine aşık ve kendinden başka bir işin değerli olmayanlar için, ürün ve fikre aşık olmada yenilikçilik olarak değerlendirilebilir.
Ancak tabii ki değildir. Yenilik, icat ile ticari iş modelinin çarpımı ile oluşur. Bu çarpımda müşteri değeri varsa çalışır.
Diğer türlü, yenilik budalalığı ile sonuçlanabilir.
Şaman’a sormuşlar. Zehir nedir diye? Şaman’da herşeyin fazlası da zehirdir demiş. Bu durum kötülüğün anası haline bile dönüşebilir.
Ortam ve iklim daha da kötüleşirse, o zaman kötülük sıradan hale bile dönüşebilir.
Kurucuların yeniliğe bağlı olması, şirket içerisinde bunu bir kültür haline dönüştürmesi, yaratıcı düşünceyi bir öğreti haline dönüştürmeyi sağlayabilir. Olayların felsefesini bildiğinizde ve o yolu yürüdüğünüzde, olayları farklı değerlendirirsiniz. İsterseniz bir kahve dükkanı, isterseniz pizzası olun. Starbucks’ta insanlara kahve’nin yanında, yaşam alanı sundu. Süper uygulamalar, ödemenin yanında, yaşam uygulaması sundu. Ürününüzden daha fazlası olmanız gerekir. Mühendisler konuyu sadece ürün olarak değerlendirirler ancak iş modeli ürününüzden daha fazlasıdır. Bu teknik kurucular için çok anlaşılır bir durum olmayabilir. Ego ile şekillenen değerlendirmeler, müşterilerin ürün satın aldığını düşünebilir ancak müşteriler deneyim satın alırlar. Steve Jobs’un da, Apple’dan atıldığını unutmayın. Steve Wozniak ile çatışmalarını hatırlayın.
Bunu etik ilkeler ve ahlaki pusulanızı kaybetmeden yapabilirsiniz. Bunu da otantik, insana dokunan ve hizmetkar liderlik ile yaparsınız.
Başkalarının size davranmasını istediğiniz gibi, insanlara davranın. Müşteri ihtiyaçlarını tahmin etmek ve onlar için yeni çözümler, onları düşünerek, onlar ile empati kurarak yapılabilecek bir şey. HIPPO ile kendi ego, kibiri içerisinde, insanların ne isteyeceğini kendini Tanrı ilan ederek, güçten zehirlenerek yapmak mümkün olmaz.
Bu süreç zaman zaman müşteriler bir çözüme ihtiyaç duymadıklarında bile çalışır. Yeni ürünler, yeni süreçler kurabilirsiniz. Ancak insanlar arasında sevgi ve gönül köprüleri kurmadıktan sonra bunları sürekli hale dönüştüremezsiniz.
Bunu saklamak için otantik ve hizmetkar lider olmak durumundasınızdır.
Yeni teknolojiler, ürünler ve süreçler uygulandığında, değişimin arkasındaki nedenleri, bunları müşteri ve çalışan deneyimine nasıl fayda sağladığını göstermeniz kritiktir. Bunu sadece bir ürün olarak değerlendirirseniz, insanları ortadan kaldırır ve sizin için bir sonrakini yapacak insanı ortadan kaldırırsınız. Kalpler ile kurmadığınız ilişki, egonuz ile kendinizi büyüterek devam eder.
Paha biçilmez fikirlerini ve endişelerini duymak için her seviyede çalışanı liderler dinlemelidir. Yeniliğin bir diğer anahtarı, insanları değerli hissettirmektir. Bu da onları can kulağı ile dinlemekten geçer.
Bu süreç tabii ki mükemmel olmayacak. Hızlı yenilik dönemlerinde hatalar olacak, hatalardan öğrenilecek, hatalar öğrenme fırsatı olarak kullanılacaktır.
Liderler başarısızlıkları ilerleme için sıçrama tahtası yaptıklarında, büyüme zihniyetini teşvik ederler.
Yeniliklerin doğasında olan riskleri yönetmek, insanlara değer vermeye dayanan temel kültürden geçer. İnsanları kategorize eden, onları ötekileştiren, farklılıkları kucaklamayan, egoları ve güçleri ile yeniliği okuyanlar, yeniliği anlamamış demektir.
Şirket, karı hem çalışanlara hem de müşterilere sevgi ve saygıyla dengelemeye çalışan sevgi kapitalizminden bahsediyoruz. Çalışma ortamındaki misafirperver, destekleyici ve amaç odaklı hissettiğinde çalışanlar, yeni şeyler denemek için kendilerini güvende hissedeceklerdir.
VUCA dünyasındaki değişimin ortasında, şirket kimliğiniz, değerleriniz ve kültürünüz için ilham verir.
Şefaf liderlik, işbirliği ve büyüme bağlılık, sevgi kapitalizminin değerleri haline dönüşür. En önemlisi, yeniliği yıkıcı hissettirmeyen, ancak geçmiş ile tutarlı hissettiren birleştirici bir misyon korumaya bağlıdır.
Geçmiş ile gelecek arasında, köprü olmayı sevgiyle yoğurmayı bilmek gerek.
Hep sevgiyle kalın. Kültür oluşturucularına sevgi ve saygınızı koruyarak, yeniliklere imza atacaksınız.
İngilizce Sevgi Kapitalizmi, agape kapitalizmi olarak geçiyor. Agape, Yunanca’da “karşılık, menfaat gözetmeyen aşk anlamına gelir ve eros’un tersidir. Agape, Allah’ın bize duyduğu sevgidir. Tanrı sevgisidir. Sevgide yaşayan Tanrı’da yaşar, Tanrı da onda yaşar.
İnsanlar ‘Agape’ sevgisinde birbirlerini sevebilselerdi, dünyada hiçbir savaş, düşmanlık, açlık, sefalet, ayrılıklar, korku, kaygı… olmazdı.
İsa Mesih şöyle diyor: “Size yeni bir buyruk veriyorum: Birbirinizi sevin. Sizi sevdiğim gibi siz de birbirinizi sevin” (İncil — Yuhanna 13:34).
“Agape sevgisi” Rabbimizden aldığımız güçle yaşanır. İnsanları da Agape Sevgisi ile sevdiğinizde hayat bulur.