Startuplar ve Hücum botlar

Ferhat Ünlükal
2 min readAug 11, 2022

--

Startuplar ve kurumsal yapıları bir çok yazımda ele aldım. Kurumsal yapılar büyüklüklerine göre, transatlantik gibi davranırlar. Startuplar ise daha çok hücum bot gibilerdir. Gelmişte bunun ile ilgili yazmış olduğum makaleye de göz atabilirsiniz.

Transatlantik’te sadece 1 derecelik bir rotada sapma, hedefe ulaşmada büyük farklılık yaratır. Karaya oturmaması için sürekli kaptan köşkünde, küpeşte üzerinde gözlem yapan, onlarca kişilik ekipler ile yapılan stratejik plan, bütçe planlama ve raporlama uzmanlarından bilgileri alarak, gemiyi sorunsuz ilerletmek isterler.

Bunun yanında küçük bir adaya veya kıyıya çok yaklaşamaz. Bunun için hücum botlar ve filikalar bullanırlar. Oradan yiyecek, içecek takviyesi veya ganimet toparlayarak gemiye getirebilirler.

Hücum botlar, daha atak ve çevik oldukları için, küpeştelerinde onlarca kişilik ekipleri yoktur. Hedefleri bellidir ve rotalarını da transatlantik kadar ince ince oluşturmazlar. Deneyimlerle, hata yaparlar, hatalarından öğrenirler, ancak ganimetleri onları alıp getirebilirler. Bugün şirketlerdeki çeviklik kavramı bunun ile alakalıdır.

Ancak hücum botu, transatlantik gibi sürmeye başlarsanız, o zaman küpeştede oturan 10 kişi en büyük riskiniz olacaktır. Halbuki riskleri azaltmak için onları oraya koymuştunuz. Ancak bizzat kendileri işin riski haline gelirler.

Osmanlı İmparatorluğu’ndaki akıncı birlikleri de böyle çalıştılar. Akıncı birlikleri düzensiz ordulardı. Gerilla savaşı yapıyorlardı. Ganimetleri toparlıyor ve hisselerini alıp, kalanları paylaşıyorlardı. Birkaç kez yıprattıktan sonra, düzenli ordular oraları alıyorlardı. Yeniçeriler geliyordu. Düzenli orduların büyüklükleri göz korkutur ancak büyük ordular savaşmazlarsa, kendi içlerinde iç savaşa başlarlar ve bu ordular iç isyanlar ile yıkılırlar. Patronu Halil isyanını hepimiz tarihten hatırlarız. Osmanlı Devleti’ndeki Lale Devri’nin sonunu getiren ayaklanmadır. 28 Eylül 1730'da başlamış ve günlerce sürmüştü.

Düzenli orduların simetrik savaşları ile gerillaların asimetrik savaşlarının parametreleri birbirinden farklıdır.

İşte Startuplar ile hücum botlar, akıncı birlikleri ile arasındaki ilişki gibi, kurumsal yapılar, transatlantik ve düzenli ordular arasındaki ilişki benzerdir.

Öncelikle konu kendi farkındalığın ile başlıyor. Eğer startup, hücum bot, akıncı birliklerini, kurumsal yapı, transatlantik ve yeniçeri gibi yönetmeye kalkarsan, orada sorunlar başlar. Bir süre sonra, süreç kendi kendine kırılır.

İşin başında iyi niyetli olabilirsiniz. Cehenneme giden yollar, iyi niyet taşları ile döşelidir. Bunun dışında herşeyin fazlası zarardır diyor Şaman. İyi Niyet’in bile.

Eğer zaten kötü niyetli veya egosentrik davranıyorsan, toplumların vicdanı veya başkasının egosu seni bir yerde yok edecektir.

Günün sonun, yüce rabbim ol demeden hiçbir şey olmaz. Hayırlısının ne olduğunu biz cüzi irademiz ile bilemeyiz.

Yola iyi niyet ile çık, yüce rabbin kabul buyurduysa ve ol dediyse, onun önünde kimse duramaz. O nedenle herşeyin hayırlısını ise.

Açıl susam açıl dediğinde kapı açılmaz. Ancak niyet ancak temiz ruh açabilir kapıyı.

Kirlenme, kirletme.

--

--

Ferhat Ünlükal
Ferhat Ünlükal

Written by Ferhat Ünlükal

Fintek sektöründe deneyime sahip bir liderdir. İş dünyasında girişimcilik ve değer yaratma üzerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır​.

No responses yet