Yapay Zeka ve İrfan
Bugüne kadar bilginin, ilmin sergilendiği internet bundan sonra, düşünmek, anlamak ve anlamlandırmak ile ilgileniyor. Yani yapay zeka ilim ile değil irfan ile ilgileniyor.
İstihbarat, bilgiyi toparlama, düşünmek, analiz etmek ve aksiyon çıkartmak insan zekası ile ilişkili iken, şimdi makinelere bu işlem yüklenmeye çalışılıyor. İnsanın düşünmemesi, standartlaştırılması, standart makineleri insanlaştırma çabasını getirdi. Eğitim sistemlerimizin başarısızlıkları, insanı eğitemezsek, makineyi eğitiriz anlamına geldi.
Düşünmenin yanında, algılama, eyleme geçme, felsefesini oluşturmak olduğunda farklı bir düzleme doğru ilerliyor.
İlim ve matematik ile modelleri kullanarak, diferansiyel denklemler oluşturduk. Hesap makineleri icat ettik. Onlar bilgisayarlara, süper bilgisayarlara dönüştü. Şimdi makineler insana dönüşmeye çalışıyor. Sen insan olmazsan, makine ben insan olurum diyor adeta.
Modeller oluşturarak, geleceği tahmin etmeye, konuyu anlamaya ve dünyayı kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bilim insanları bunu yapabilmek için eğitilirler. Düşünce modelleri ve zihinsel modeller oluşturarak, seçimler yapıyoruz.
Düşünce ve zihin modelleri daha akıllı karar vermemizi sağlar. Geliştirilen algoritmalar düşüncelerimizi daha yapısal olarak değerlendirmemizi sağlıyor.
İnsan değişkenlikleri ortadan kaldırmak ve bunu belirgin hale dönüştürmek istiyor. Zaman zaman Tanrı katsayısını unutuyor. Basit fikirler güçlüdür. Uzman sistemler size bir çözüm sunabilir. Deneyim kazandığınız noktada bir şeyleri öğretebilirsiniz. Basit olarak tanımlayabiliyorsanız, anlayabiliyorsanız, makinelere de öğretmen kolaylaşır. Olayı karmaşıklaştırıp, işine girip, konfor alanı yaratma. Önce anla, sonra öğret, sonra makineye öğret. Veya makine sana öğretmeye çalışsın.