Yaratıcı Ekonomi ve Risk Sermayesi
İnsanlar pandemi ile birlikte evlerinin konforlarında iş yapmaya başladılar. Bunun yanında hayatın anlam arayışını da sorgulayarak, mevcut doğmalarının yıkıldıklarını gördüler.
Bu durum yeni yaratıcı ekonominin giriş kapısı gibi gözüküyor.
Büyük İstifa (Great Resignation) ve mevcut işgücü kıtlığı son zamanların giderek artan bir eğilim. Önümüzdeki yılda bunun hızlanmasını bekliyoruz.
Mevcut düzen ve güç eksenli yapılar, hayatın anlam arayışı içerisindeki insanlığa birşey sunamaz oldular.
Organizasyonlar vizyonlarında, topluma, kişilere, ekosistemlerine birşey sunmak zorunda, Dünya’yı daha iyi bir yer haline dönüştürmek için çalışmak zorundalar. Artık sadece para kazanıyor olmaları ve bunun için hamster faresi gibi koşturuyor olmaları, onların sağlığını, düzenini, vicdanlarını bozuyor.
Birçok insan, geleneksel işgücündeki olmayan bu insanların ne yaptığını merak ediyor. Artık yaratıcı bir ekonomiye geçiş için sinyaller daha fazla.
Tabii ki bu değişimin kolay olmayacağını söyleyebiliriz. Influencerlar canlı yayınlarla, çevrimiçi para kazanırken, içerik oluşturucu ekonomisinin bir parçası olarak çalışıyorlar. Benzer bir durum yazmak içinde söz konusu.
Bunlar sadece sosyal medya içerik sağlayıcıları değil, ETSY satıcıları, bağımsız müzik yapanlar, podcast oluşturucuları ve daha fazlasını kapsıyor.
Dünya çapında 50 milyon insan kendilerini yaratıcı olarak görüyor ve yaratıcılık endüstrisi 100 milyar doların üzerinde değerleniyor. Yakında trilyon dolara büyüme potansiyeline sahip.
Yaratıcı ekonomi 2021 yılında 1 Milyar doların üzerinde risk sermayesi aldı. 5 içerik oluşturudan 4'ü yılda 23 Bin dolardan fazla, 2 tanesi ise 50 bin dolardan fazla kazanıyor.
Bireysel içerik oluşturucuları artık kendi şirketlerini kuruyor, daha fazla içerik üretiyor ve yeni gelir akışı elde etmek için ekipler kuruyorlar.
İçerik oluşturucuların oluşturduğu gig ekonomideki serbest çalışanların finansmanlarını, muhasebelerini kolayca yönetebilmek ve sevdikleri şeyi daha fazla yapabilmeleri için gelir yönetim, ödeme ve mali platformlara ihtiyaçları bulunmaktadır.
Bu uygulamaların Venmo ve Cashapp gibi geleneksel ve geleneksel olmayan banka hesapları ile bütünleşmesi, böylece içerik oluşturucuların gelirlerini tek bir yerde kolayca yönetmeleri şansı olabilecektir. Bugün bu tüm esnaflar ve zanaatkarlar içinde geçerli bir durum.
Bu hesaplardan birine para yatırıldığında, içerik oluşturucuya vergiler için para ayırması, mümkünse o vergilerini de yatırması ve kişisel içerik oluşturucu ve esnafların hayatlarını daha kolay hale dönüştürmesi beklenir.
Bu arada içeriğin çok hızlı kopyalanabilmesi, sanatçılar, müzisyenler için müthiş problemler arasında. Bu yaratıcı insanların finansmanını, gelir modeli, iş modelini sağlayabildiğimiz sürece dünya daha güzel bir yer olacak.
Akış platformları, lisanslama ve marka ortaklıkları aracılığıyla hayran kitlelerine erişmek isteyen bağımsız sanatçıların problemlerini yine platformlar çözecek. Sanatçılar, yeni müziklerini yayınlamak, akış verilerini görüntülemek, kazançlarını izlemek için bu platformları kullanacaklar.
Yaratıcı ekonomi önümüzdeki, büyük istifa sonrasında büyüyen bir trend haline dönüşüyor. Bu geleneksel firmalar için tehdit gibi gözükse de, bunların fırsat olarak görüp, bunun üzerinde ürün ve hizmetlerini geliştirecek firmalar içinde büyük bir fırsat.
Tehditler ve fırsatlar her zaman bir aradadır. Sadece sizin bakış açınız onu tehdit veya fırsat olarak değerlendirir. Olumlayarak, farklı bakış açılarını da göz önüne alarak, daha güzel bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle.