Yenilik
Tanımlanmış kalıplar içerisinde inovasyon yapamazsınız.
Ancak bu durumdan kaynaklı olarak, mevcut kalıplar içerisinde, yenilik yapmaya çalışırsanız da yenilik budalalığına da kapılabilirsiniz.
Hepimiz gurur ile izlediği TOGG, içten yanmalı motorlar ile rekabet etmedi, hibrid motorları da tercih etmedi. Yeni bir oyun sahası olarak elektrikli araçlarda kendi kurallarını yazmaya çalıştılar. Bu alanda onlara muvaffakiyetler diliyorum. Yol esasında henüz başlıyor ancak tutku, inanç, ruh onları daha iyilere götürecek.
Önümüzdeki yıllarda oluşacak bir sonraki mücadele alanı hidrojen üzerine olacak.
TOGG, 100 yıllık içten yanmalı motorlar konusunda uzman firmalar ile yarışıyor. 2030 yılında araçların %30-%50 arasında elektrikli olması bekleniyor. Bu anlamda treni yakalamış bir TOGG var.
Bundan sonraki yarış, Elon Musk’ın da çok zorlandığı, ölçek ekonomisi ile pazarı büyütmek ve hacim yaratmaktan geçiyor. Türk halkının kendi otomobiline sahip çıkacağını düşünüyorum.
Ödeme dünyası da böyle bir değişim içerisinden geçiyor. Kartlı ödeme sistemlerini içten yanmalı motor olarak ele alabilirsiniz. Tanımlanmış kuralları olan ve bu alandaki kurallara uygun firmaları bulunuyor. Finansal teknolojiler alanında da yetişmiş insan gücü mevcut.
Akıllı telefon ve internet maliyetlerinin düşmesine paralel, Finansal sistemde ülke olarak yenilikçiliği Çin, Alibaba (Ant Financial — Alipay) ve Tencent (Wechat) ile yaptı. Bu gelişim son 8 yıl içerisinde oldu. Büyüme alanı olarak, çok yolda olduğu görülüyor.
Bu değişim Hindistan’da PayTM, Zomato, Güney Kore’de KakaoPay, Bangladeş’te bKash, Filipinler’de GCash, Pakistan’da EasyPaisa, Güney Afrika’da Vodacom olarak devam etti.
Pazarlardaki yayılım, pazarın kurallarını da belirliyor. Cüzdan ve süper uygulamalar devrimi, Uzakdoğu’yu sardı. Finansal sistem ve kültürel davranış farklılıkları o pazarlardaki yeni oyuncuları yapılandırdı.
Eski ve yeni oyuncular bugün bir arada yaşıyorlar. Bir yandan pazar paylarını korurken, diğer yandan bir sonraki trene binme çabasındalar.
Politik, siyasi, askeri ve ekonomik faktörler lineer, teknoloji üssel olarak hareket eder. Bu nedenle, Fortune 500 listesi sürekli değişir.
Firmalar ölçek yarattıkları alanda kendi konfor alanlarını yaratırlar.
Konfor alanında yenilikçilik ve öğrenme hızı azalır. Kuralları yeniden koymaya çalışan oyuncular tarafından yıkıcı yenilikler oluşur.
Konfor alanlarında, pazarın mevcut parametrelerine göre, yenilik yapmaya çalışanlar, kendileri konuya hakim ise, iyileştirme yapıyorlardır. Konuya hakim değilse, yenilik budalalığı içerisindedirler.
Yıkıcı yenilik ile yenilik budalalığı arasındaki fark buradan gelir. Yenilik konuşulduğunda mutlaka sorgulayın.
Yenilik yapmak, girişimcilik yapmak için tutkulu bir ekip mi yıkıcı yenilik yapmak istiyor.
Yoksa, konfor alanlarında, kendi çıkarlarını maksimize etmeye çalışan yenilik budalalığı mı yapılıyor.
Turnusol kağıdı, girişimci mi sorusudur.
Montaigne, “Kendini oldugundan az göstermek, tevazu degil, budalalıktır; Kendine degerinden az paha biçmek korkaklıktır, pısırıklıktır. Kendini oldugundan fazla göstermek de , çok defa gururdan degil budalalıktandır.” diyor.