Member-only story
Zihniyet Dönüşümü
Sanayi devriminin motivasyon sistemleri hiyerarşinin üstüne doğru artar. Bu da insanların hiyerarşinin tepesine doğru tırmanması için motivasyon yaratır. Refahın paylaşımı tamamıyla, rütbeler üzerindendir. Sanayi devriminin yarattığı hiyerarşik düzende, emek girdilerinden sermaye daha yoğun olduğu için güç üzerinden okunur. Buna göre eğitim sistemleri organize edilir. 19. ve 20. yüzyılın eğitim sistemleri bu sistemlere insan yetiştirmek üzerinedir. Zihinler buna göre formatlanmıştır. 21. yüzyılı şekillendiren bilgi devrimi ve bilgiye dayalı ekonomiler bu mevcut parametreleri ile çalışmaz.
Peki nasıl bir farklılık yaratır. Sanayi devriminin hiyerarşik olarak yükselmek isteyen toplulukları, bilgileri ve odakları üzerinden değil, genel değerlendirme ile üstleri seçmek istediklerinden, üstler ya her şeyi biliyor şeklinde gezinmek ve HIPPO görüşler atmak durumundadır.
Ya da bir konu ile ilgili uzmanlık yarattıkları için, o uzmanlıktan çıkmadan bütünü yönetmek durumunda kalırlar. Sanayi devriminde, iş modeli ürettiğin ürünü satarsın felsefesinden geldiği için, genellikle pazarı ve iş modeli bellidir. Bu nedenle ürün…