Eşitlik, Kapsayıcılık ve Çeşitlilik

Ferhat Ünlükal
5 min readSep 17, 2022

Kapitalist sistemler, hiyerarşik yapılar kurarak işlerini ölçekledi. Kapitalist sistemler 100 yıl öncesinde, kölelik, ağalık sistemlerinden çok daha iyi hale getirebilmesini sağladığı için son 100 yıl içerisinde büyük ilerleme sağladı. Özellikle makinelerin gelişmesi, sermayenin kontrolü, tüketim toplumu kapitalist sistemlerimizi çok daha ileriye götürdü.

1975'de ilk şirketleri kurulan bilgi şirketleri 2000'li yıllarda dev şirketler haline geldi ve 2010'lu yıllar artık internet ve bilginin de ölçeklendiği yıllar hale dönüştü. sonuçta, GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsot) diktatörlüklerini yaratarak, insan makineler tarafından kontrol edilebilen bir hale dönüştü. Daha fazla ego, daha fazla hırslarımız insanların kendi cehennemine gidişin yolunu aştı.

Sanayi devrimi, tüketim nedeniyle, Dünya’nın iki büyük problemi gelir adaletsizliği ve iklim değişikliğini yaratmıştı. Köleleşmekten insanı kurtarmak için kurulan sistemler, insanı köle haline dönüştürdü ve yeni dijital diktatörlükler, insanı makinelerin kölesi haline dönüştürüyor.

İnsanın egosu ile yapmış olduğu makineler, Yüce Rabbimin yarattıklarını geçmesi mümkün değil. Sadece fanilerin hırs ve ego persfektifinden ihtiyaçlarını çözen makineler.

İnsanlar olmasa acaba kuracakları dünya’nın daha iyi bir dünya mı olacağını düşünüyorlar. İnsan kendi sonunu hazırlıyor. İnsanın yaratıcılığını, bilgeliğini o makinelere yaptıramadık. Ancak insanın egosunu, hırsını o makinelere yükleyebildik ve o insanı tetikleyebiliyoruz.

Değişim, insana insanca değeri vermek ile başlıyor. Yüce Rabbimin, bize sağladığı doğa ve ekosistem eşsiz. Biz onu yok etmek ile meşgulüz. Buna da teknolojik gelişme deme egosunu da gösteriyoruz.

Değişim, insan ile başlıyor. Bugünün dünyası, insanın o şartların içerisinde bir kaynak ve madde olan gören anlayıştan, yaratıcılığını ortaya koyacağı, yenilikleri yaratabileceği çevik yapılara gitmeye çalışıyor.

Eşitlik, Kapsayıcılık, çevik çalışma yöntemleri, çeviklik ve iş çevikliği dönüşümlerinin temel bir yönü olarak kabul edilmez. Ancak bu çok doğru değildir. Kasıtlı olarak kapsayıcı, eşitliği geliştirmeyi odaklanmanız ve yeni çalışma yöntemlerini acil olarak uygulamak durumundasınızdır. Bu durum, çevik müşterilerin ihtiyaçlarına daha iyi hizmet eder.

Çevik süreç ve ritüeller, çoğunluğa uyacak şekilde oluşturulur, bazı ekiplerin sesini içermez. Kapsayıcılıktan uzaktır. Çevik koçlar, kapsayıcılık ve eşitlik konusunda yetkin olmalıdır.

Çevik dönüşüm felsefesinin özünü anlamamış organizasyonlarda önyargı ve mikro saldırganlık devam ediyor.

Kapsayıcı, adil ortamlarda çalışan çeşitli, yetkilendirilmiş ekipler, daha geniş müşteri kitlelerine erişebiliyor. Çevik, kapsayıcı, adil olduklarını izlemek ve hesap verilebilir olduğunu izlemek için metrikler belirleyin.

Ekiplerin, koçların, liderlerin, kapsayıcı, eşit ve adil çalışma yöntemlerini dikkate almalarını zorunlu kılın. Eşitlik ve adalet kavramlarını yazdığım makalemi de okumanızı tavsiye ederim.

Hiyerarşik düzenden, çevik yapıya geçiyorsanız, eşitlik birincil derece önem arz edebilir.

Çeviklik, hiyerarşik yapıların tnımladığı bir görev değil, çevik, eşitlikçi, kapsayıcı takımların tanımladığı bir çerçevedir.

Çeviklik, ekiplerin kendine özel yetkinlikleri harmanlamayı, müşterilere hızlı ve uyarlanabilir şekilde maksimum değeri sunmayı adresler.

Çeviklik, eşitlik ve kapsayıcılık, kurumların, çalışan ve müşterilerine sıcak ve destekleyici bir ortam yaratmak için gösterdiği çabaları kapsar.

Çalışanlar, adil, eşit, kapsayıcı bir çalışma alanında, desteklendiklerini, kucaklandıklarını, sevildiklerini, dışlanmadıklarını hissettiklerinde, onların tam potansiyelini kullanabilecek ve daha iyi iş sonuçlarına ulaşabileceksiniz.

Uzmanlıkları, deneyimleri ortaya koyan çalışma yöntemleri, sistem ve yapılarında kapsayıcılık ve eşitliği merkeze almak durumundadır. Teknik ekiplerin ağırlıklı olarak öncüllendiği, sevilen bir grubun veya kişinin öncüllendiği organizasyonlarda, kapsayıcılıktan, eşitlikten, ölçeklenebilir iş sonuçlarından bahsedemezsiniz. Bu hiyerarşik yapılarda ancak bir önceki kapitalist devrimlerde oluşan tüketim çılgınlığı yaratan ürünleri üretir ve pazarlarsınız. Ancak yeni dünyada insana değen, insana katma değer sağlayan, ürün, servis ve deneyimleri yaratamazsınız.

İnsanları aptal yerine koymayın, onlar herşeyin farkında ise, içlerinden size gülüyor olma ihtimallerini düşünsenize. Kendinin zeki karşısındaki aptal olduğunu zanneden kurnaz insanların ne kadar alçalacağını görmek için güzel bir fırsat değil mi?

Çeviklik temel ikelerinden biri, bireylere ve onların etkileşim halinde bulunduğu süreçler ve araçlara daha fazla değer verilir. Çevikliği bu felsefeden değil, yarı cahil felsefeden okursanız, çeviklik aciliyetin ötesine geçemez. Bu çeviklik ile alakalı değil, sizinle alakalıdır.

Çeviklik, kapsayıcılık, eşitlik ve adalet ile birlikte yaşar. Çevik olduğunuzda, değişim yaratma ve değişime yanıt verme yeteneğine sahip olabilirsiniz. VUCA dünyasında, başa çıkmayı ve başarılı olmanın yolunu gösterir.

Değişimi yönetmek için mutlaka anlaşılması gereken bir dünyadır VUCA.

Çeviklik, hızlı hareket etme ve aktif olma gücünü sağlar. Ancak bunu uzaktan kumandalı, görev eksenli değil, vizyon ile, anlam ile, o vizyona giderken oluşturacağı motivasyon ile yapar.

İş çevikliği, belirsiz gelecekte, amaçlara ulaşmak için, özgürlük, esenlik ve dayanıklılık sağlayan yetenek, davranış ve çalışma şeklidir.

Çeşitlilik, Kapsayıcılık, Eşitlik, insanları kucaklayan, destekleyen ortam yaratmaya, sürdürmelerini sağlayan ortam yaratır.

Çeşitlilik hepimizin karışımı. Farklı kültürler, farklı geçmişlerden, farklı kimliklerden, farklı deneyimlerden, bakış açılarından, bilgilerden, fikirlerden, cinsiyet, ırk, etnik köken, cinsel yönelim, sosyo ekonomik durum, yaş, zihinsel yetenekler, din, eğitim, dil, kişilik tiplerini hepimizi oluşturur. Bu bir nevi kollektif bilinci küçük modelidir.

Birbirimizi anlamak ve birbirimize karışmak için dinleme sanatıdır.

Çeşitlik ile yaratılan karışımın, karılması ve içerisine nüfus ettirilmesi gerekir. Kapsayıcılık, bu çeşitliliği kucaklamaya, saygı duymaya, süreçleri, kültürü, davranışı, zihniyeti geliştirmeye odaklanır. İnsanlara değer verdiğinde ve dahil edebildiğinde, o zaman katkıya dönüşür. Onların değerli olduğunu hissettirebilmektir.

Çeşitli olunan ortamlarda, adaleti ancak onlara destek sunarak sağlayabilirsiniz. Aynı şeyi herkesten yapmasını bekleyemezsiniz. Hizmetkar lider olmanız gerekir. Eşitlik, tüm insanların fırsatlara ve adil şekilde eşit erişimini sağlar. Ayrımcı uygulamalar, sistemler, politikalar, normlar, hiyerarşik yapılarda ayrıştırma, eşitliği bozar.

Eşitlik, çeşitlilik kombinasyonunda herkese fırsat ve sonuç eşitliği sağlayarak destek olunması gerekir. Eşitlik güç dengelenmesi ve eşitsizliklerin düzeltilmesidir.

Çeviklik, Kapsayıcılık, Eşitlik ve çeşitlilik arasındaki yanlış hizalanma, sonuç itibarıyla baskın grupların, hiyerarşinin eşitsizlik ve dışlanma davranışını ortaya çıkarır. Çevik kültürü benimsemek isteyen yönetimlerin, dikkat etmesi gereken bir konudur. Bu nedenle en üst seviye yönetimlerin bunun hakkında farkındalığının yüksek olması, koçluk alması ve bu hataları yaparak, süreci kendi içinde baltalamaları gerekir. Problemi kabul etmeyen ve bu konuda çaba sarf etmeyeceğini vurgulanmayanlar için çok ta yapılabilecek bir şey bulunmaz. O çevik yolculuk ilk günden çıkılamaz hale dönüşür.

Çeviklik yolculuğuna çıkmış olsa bile, çevik kuruluşlar marjinalleştirilmiş kişiler ve müşteri daha fazla dışlarlar. Dışlamaya devam edeceklerdir.

Çevik dönüşüme, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı dahil etmek, dönüşüm sürecini hızlandırır.

İnsanlar, çevikliğin özünü oluşturur.

--

--